Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 18 december 2006

Presentatie 16e Cultuur Historisch Jaarboek voor Flevoland

Lelystad - Op vrijdag 22 december om 15:15 uur wordt het 16e Cultuur Historisch Jaarboek van Flevoland gepresenteerd onder de titel: "Oud en Nieuw". Oud-burgemeester C. Leeuwe van Lelystad zal het 1e exemplaar overhandigen aan de huidige burgemeester van Lelystad, mevr. M. Horselenberg in het Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad. Onder de titel "Oud en Nieuw" toont het Cultuur Historisch Jaarboek aan dat Flevoland voortdurend op zoek is naar nieuwe wegen om de geschiedenis te bewaren en deze te gebruiken als basis voor de toekomst.

Samenwerkingsverbanden
Het Cultuur Historisch Jaarboek heeft als doel een overzicht te geven van de rijke historie van Flevoland. In het boek worden een aantal bijzondere gebeurtenissen uitgelicht die in het verleden binnen de provinciegrenzen plaatsvonden. Zo is er aandacht voor de totstandkoming van de Oostvaardersplassen, de plannen die ontwikkeld zijn om wat nu het Markermeer heet vorm en inhoud te geven, de malaria-bestrijding in de IJsselmeerpolders en de vondst van een koggeschip door professor Modderman. Ook nieuwe samenwerkingsverbanden komen aan de orde, zoals de International Fieldschool for Maritime Archeology en het onderzoek naar de Swifterbantcultuur. Daarnaast worden nieuwe bodemvondsten in het jaar 2006 gemeld in de Archeologische Kroniek van Flevoland.

Betrokkenheid
De veelzijdigheid van de cultuurhistorie van Flevoland komt ook tot uiting in het hoofdstuk Nieuws uit de regio, waarin verenigingen, musea en overige instellingen berichten over hun activiteiten in het verleden en de nabije toekomst. Door de betrokkenheid van meer dan 19 instanties bij de totstandkoming van het jaarboek wordt een behoorlijk compleet beeld gegeven wat Flevoland in 2006 heeft beziggehouden. In het jaarboek zijn ook talrijke foto's opgenomen, afkomstig van diverse instanties, die zorgen voor een beeldende ondersteuning van de bijdragen.

Samenwerking
Het Cultuur Historisch Jaarboek is uitgegroeid tot een begrip in Flevoland. Het 16e Cultuur Historisch Jaarboek is het derde Jaarboek dat wordt gepubliceerd door Nieuw Land Erfgoedcentrum, in samenwerking met Uitgeverij De Twaalfde Provincie. Al vele jaren lang geeft deze uitgave een veelzijdige blik op de cultuurhistorische ontwikkelingen in de provincie.

"Oud en Nieuw" is te bestellen via www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl en te koop in de museumwinkel van het Nieuwland Erfgoedcentrum voor E 15,65.