Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 21 december 2006

Ecomare na brand weer open

Zaterdag 22 december kan het publiek weer bij Ecomare naar binnen. De rookschade na het relatief kleine brandje was enorm, maar professionele hulptroepen hebben voor een snelle schoonmaak gezorgd. Op de plaats van de brand is tijdelijk een speciale tentoonstelling ingericht.

Nadat dinsdag een computerzuil vlam vatte, stond Ecomare al snel vol rook. De stank en roetdeeltjes zijn overal ingetrokken. Een ploeg van ruim 50 professionals is sindsdien bezig de schade te herstellen. Vrijdagmiddag is de klus naar verwachting geklaard.

Op de plaats van de brand is snel een tijdelijke tentoonstelling ingericht. Er draait een PowerPoint-presentatie over de brand en de gevolgen ervan. Met een kwinkslag naar de brand zijn collectiestukken geëxposeerd die te maken hebben met vuur: o.a. de brandgans en zeevonk. Ook de mooiste collectiestukken uit het depot van Ecomare worden getoond. Zo zijn er enkele grote walvisbotten, opgezette vogels die onder water jagen en een archeologische vondst van een vermeende afdruk van een kind in een bodemlaag. Ook is de oudste opgezette zeehond van Ecomare geplaatst. Hij heeft kale plekken, omdat hij heel veel geaaid is tijdens educatieve programma's van Ecomare; dus aanraken mag!

De nieuwe tentoonstelling 'Spoken in zee' is gelukkig ongeschonden gebleven.

///////////////////

Nadere informatie: Ecomare, Renée Smal, Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel

t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44, reneesmal@ecomare.nl, www.ecomare.nl

De doelstelling van Ecomare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.