Ingezonden persbericht


Arnhem, 22 december 2006

Ronald Zoutendijk nieuwe voorzitter Ingrado

Ronald Zoutendijk is gekozen tot voorzitter van Ingrado, vereniging voor leerplicht en RMC. Ronald Zoutendijk (50) is directeur van het Regionaal Bureau Leerplicht Zuid-Holland Noord in Leiden. Hij is sinds juni 2005 lid van het bestuur van Ingrado. Zoutendijk was initiatiefnemer van de professionalisering van Ingrado.

Ook heeft hij zich sterk gemaakt voor de recente fusie van Ingrado met het Landelijk Werkverband Voortijdig Schoolverlaten. Door deze fusie is er één landelijke vereniging voor schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten ontstaan. Vrijwel alle gemeenten zijn lid van Ingrado, evenals de regionale bureaus leerplicht en de RMC-regio's (RMC: Regionale Meld- en Coördinatiefunctie).

Als brancheorganisatie zet Ingrado zich in om het maatschappelijk probleem van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Het recht op onderwijs voor jeugdigen is hierbij het uitgangspunt. Ingrado werkt nauw samen met diverse ministeries, de VNG en andere ketenpartners om haar doelstellingen te realiseren.

Ingrado heeft zich onder andere sterk gemaakt voor de invoering van de kwalificatieplicht. Met ingang van het schooljaar 2007/2008 vervangt de kwalificatieplicht de gedeeltelijke leerplicht voor jongeren van zestien tot achttien jaar. De kwalificatieplicht moet ervoor zorgen dat jongeren een startkwalificatie (een diploma op havo-, vwo- of mbo-2-niveau) halen. Hierdoor moet het aantal voortijdig schoolverlaters fors dalen.

==========================================

Noot voor de redactie,