Gemeente Delft Bijzondere bijstand voor meer Delftenaren bereikbaar

De gemeente Delft bestrijdt armoede. Daarom heeft het college van B&W de draagkrachtgrens verhoogd. Per 1 januari 2007 is de draagkrachtgrens geen 110% maar 120% van het bijstandniveau. Hierdoor komen volgend jaar meer Delftenaren met een laag inkomen in aanmerking voor de bijzondere bijstand, een aanvullende verzekering (AV-Delft) en het Sportfonds.

In de bijzondere bijstand zijn regelingen opgenomen waar inwoners van Delft met een minimuminkomen recht op kunnen hebben. Denk aan een bijdrage in kosten om te kunnen sporten, een vergoeding om een computer te kopen voor een schoolgaand kind of een korting bij de aanschaf van de Delftpas. Ook zijn in de bijzondere bijstand voorzieningen opgenomen voor een financiële tegemoetkoming wanneer medische kosten onvermijdelijk zijn en het moeilijk is om de eigen bijdrage te betalen. Denk hierbij aan fysiotherapie, de aanschaf van een hoortoestel of kraamzorg. De bijzondere bijstand kan ook financiële hulp bieden wanneer bijvoorbeeld de wasmachine stuk gaat of een ander huishoudelijk apparaat wat niet gemist kan worden.

Voor het bepalen van het recht op bijzondere bijstand en verschillende andere regelingen is de draagkrachtgrens van belang. Wanneer het inkomen lager is dan deze grens kan bijzondere bijstand verstrekt worden. Wanneer het inkomen hoger is dan deze grens moet de draagkracht berekend worden. Op basis hiervan wordt vervolgens bepaald of iemand geheel, gedeeltelijk of niet in aanmerking komt voor bijzondere bijstand.

De gemeente Delft vindt het belangrijk dat alle inwoners mee kunnen doen aan het maatschappelijk leven en dat er zo min mogelijk armoede is. In 2007 gaat de gemeente actief communiceren om de inkomensregelingen bij iedereen onder de aandacht te brengen en de drempel om gebruik te maken van deze speciale regelingen te verlagen. Voor meer informatie kunnen inwoners van Delft terecht bij de balie van Werk en Inkomen van de gemeente Delft aan de Hooikade 13, telefoon 015 - 260 20 00.