Politie Noord-Holland-Noord

Politie en FIOD pakken witwassen aan

Hoorn, 22-12-2006 * Zomaar veel geld en vermogen hebben, zonder duidelijke herkomst, leidt tot onderzoek door politie en justitie. De tijd dat criminelen zich, zonder opgemerkt te worden door opsporingsinstanties, stilaan konden verrijken lijkt verleden tijd.

De politie heeft op dinsdag 19 december 2006 met de aanhouding van een 45-jarige man uit Hoorn een nieuwe projectmatige aanpak geïntroduceerd tegen het witwassen van geld c.q. belastingfraude. Het onderzoek naar de man werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD). Bij het onderzoek werden geld en kostbare voorwerpen in beslag genomen.

Het onderzoek naar de man werd opgestart omdat de man over aanmerkelijk meer geld beschikte dan hij vanuit de gegevens van zijn bedrijf, een oud-ijzerhandel, waar kon maken. Ook werd de man verdachte van het kweken van - en de handel in hennep of betrokkenheid daarbij. Na een voorbereidingsperiode vanaf begin november vielen de politie en de FIOD binnen in vijf panden in Hoorn en Zwaag. Hierbij werden vijf dure auto's, een boot en diverse kostbare horloges die een waarde van enkele honderdduizenden euro's vertegenwoordigden

alsmede een bedrag aan contant geld aangetroffen. Ook werden er in verschillende panden zaken aangetroffen die met de kweek van - en handel in hennep te maken hebben. In een woning stond een in werking zijnde kwekerij, in twee andere panden lagen apparatuur voor een kwekerij en een deel van een hennepoogst. Alle goederen werden in beslag genomen.

De verdachte is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Inmiddels is hij in verzekering gesteld en wordt hij voorgeleid bij de Rechter Commissaris. Het onderzoek breidt zich uit naar mogelijk andere betrokkenen. De politie sluit andere aanhoudingen dan ook niet uit.

Dit onderzoek is een goed voorbeeld van een nieuwe werkwijze waarbij de politie zich (naast het strafrechtelijk deel) met name richt op het financiële voordeel dat criminelen hebben bij het plegen van misdrijven. Het gaat om een projectmatige aanpak die erop gericht is verdachten financieel te raken en het criminele geld af te nemen. Deze aanpak sluit aan bij een landelijke ontwikkeling waarbij criminelen zich steeds meer moeten verantwoorden over het geld dat zij hebben. Zij moeten de herkomst van het geld (of dure goederen) kunnen verklaren. Bij deze projectmatige aanpak wordt nauw samengewerkt met de FIOD.