Gemeente Amersfoort

Persbericht Raadsgriffie

nummer: 06

datum: 22 december 2006

Digipanel beantwoordt vragen van de gemeenteraad

Bijna 800 leden van het Amersfoortse Digipanel hebben de afgelopen weken vragen beantwoord van verschillende fracties uit de gemeenteraad. Ze gaven hun mening over zeer uiteenlopende onderwerpen:


- Als Amersfoort geld opzij moet leggen voor een groot stedelijk project dan kiest het Digipanel vooral voor investeren in groengebieden en in verkeersmaatregelen voor een betere bereikbaarheid.
- Ook bij het aangeven van prioriteiten voor investeringen in de eigen woonomgeving komt het behouden en versterken van groengebieden op de eerste plaats.
- Op de vraag welk probleem in de eigen buurt als eerste zou moeten worden aangepakt, wordt vooral de overlast door hangjongeren genoemd.
- Een op de drie panelleden heeft wel eens gehoord van de WMO en weet min of meer waar dat over gaat.
- Circa driekwart van het Digipanel vindt dat Amersfoort de zorg en opvang van daklozen zelf moet regelen en dat dit helpt bij de bestrijding van overlast. Slechts een kwart is het desondanks eens met de stelling dat "het gemeentebestuur locaties voor de opvang van daklozen en verslaafden mag aanwijzen, ook als dat tegen de wil van omwonenden ingaat".
- Over hoogbouw aan de rand van de stad is het Digipanel verdeeld: 25% staat er positief tegenover en 31% negatief.
- Zeven op de tien panelleden vindt dat de gemeente in nieuwbouwwijken meer durf zou moeten tonen met vernieuwende architectuur.
- Het Digipanel is in meerderheid (54%) voor het investeren in een grote kunstijsbaan in Vathorst, 28% is daar tegen.

Het totale rapport is in pdf formaat te downloaden op www.amersfoort.nl (over amersfoort/feiten en cijfers) of op te vragen bij Onderzoek en Statistiek (469 46 51 of O&S@amersfoort.nl).

Wat gebeurt er met de resultaten?

De raad kan de informatie uit het Digipanel benutten bij het vormen van zijn mening over de onderwerpen. Het panel is overigens niet bedoeld als vervanging van de politieke besluitvorming in de raad. De gemeenteraad maakt uiteindelijk de keuzes en beslist.

Het Digipanel

Bijna de helft van het Digipanel - circa 770 burgers - heeft de moeite genomen om de vragen via hun eigen pc te beantwoorden. De respons is niet representatief voor de Amersfoortse bevolking in die zin dat hoger opgeleiden en mannen tussen de 30 en 50 jaar zijn oververtegenwoordigd. Door weging achteraf naar leeftijd, geslacht en opleiding is deze vertekening enigszins rechtgetrokken. Toch kan nog niet gezegd worden dat het Digipanel na deze weging altijd de gemiddelde mening weergeeft van de Amersfoortse bevolking. Vooral bij vragen waar gevraagd wordt naar de interesse in lokale politiek en de bereidheid om daarbij mee te denken, zal het Digipanel meer betrokken zijn dan de gemiddelde Amersfoorter.

Het was de vierde keer dat de gemeenteraad gebruik maakte van het Digipanel. Het panel kan bij uitstek geschikt zijn voor onderzoek in opdracht van de raad, omdat de resultaten relatief snel beschikbaar zijn.

Informatie:
Mocht u vragen hebben of een toelichting wensen naar aanleiding van dit persbericht, dan kunt u contact opnemen met Aline Verhoef-Franken, communicatieadviseur raadsgriffie, telefoon (033) 469 43 54 / (06) 15290943 of ag.verhoef-franken@amersfoort.nl.


---- --