Ingezonden persbericht


Directie Communicatie

Persbericht
Datum 22 december 2006
Kenmerk 188

Amsterdam begint test met open software

De gemeente Amsterdam trekt in 2007 300.000 uit voor een test met software op basis van open standaarden en open source. Bij twee gemeentelijke onderdelen zal de kantoorautomatisering worden ingericht met zulke software die als alternatief zou kunnen dienen voor onder meer Microsoft.

Op verzoek van de gemeenteraad is eerder dit jaar een business case opgesteld die aantoont dat een `open' softwarestrategie leidt tot meer leveranciersonafhankelijkheid. Daarnaast kan gebruik van open software zorgen voor betere uitwisseling van gegevens en voor een duurzame opslag van informatie zonder dat de gemeente daarbij onaanvaardbare financiële risico's of bedrijfsvoeringrisico's loopt.

Om er zeker van te zijn dat het risico van een open softwarestrategie voor de bedrijfsvoering niet te groot is, heeft het college van B&W in december nog om een externe second opinion gevraagd.

Aan de praktijktoets, die in de eerste helft van 2007 zal plaatsvinden, zullen een gemeentelijke dienst en een stadsdeel deelnemen. Als deze toets positief uitpakt, dan zal de zogenaamde `standaard open werkplek' als een shared service aan alle gemeentelijke onderdelen ter beschikking worden gesteld.

Het is niet de bedoeling om de huidige gesloten software helemaal uit te faseren. Wel is de verwachting dat een nieuw contract met de huidige leverancier Microsoft kleiner van omvang zal zijn. Het huidige contract loopt eind 2008 af.

Manifest `open software voor de overheid' De gemeente Amsterdam is initiator van het manifest `open software voor de overheid' dat eerder deze maand door negen grote gemeenten in ondertekend. Omdat er bij het college van Amsterdam nog zorgen bestonden over de bedrijfsvoeringrisico's heeft Amsterdam zelf niet meteen getekend. Bovendien wilde het college de besluitvorming in de gemeenteraad afwachten.

Na de second opinion zijn de zorgen wat betreft de bedrijfsvoering nog niet helemaal verdwenen. De risico's bij de testfase blijken echter beperkt. Nu de gemeenteraad zich voor de open softwarestrategie heeft uitgesproken zal Amsterdam het manifest alsnog tekenen.

Pb-188