Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Van: Gerard Fllinkers/Birgit Boode
Datum: 22 december 2006

Subsidie voor kulturhusen in Denekamp en Ootmarsum

Provincie Overijssel ondersteunt de realisering van kulturhusen in Denekamp en Ootmarsum met flinke subsidie

Op 21 december j.l. hebben gedeputeerden Geert Ranter en Piet Jansen subsidiebeschikkingen uitgereikt voor de realisering van onder anderen kulturhusen in Denekamp en Ootmarsum. Voor het kulturhus in Ootmarsum namen de heer Olde Meule en mevrouw Verdonkschot van Scarabee International een subsidiebeschikking ter waarde van E 200.000,- in ontvangst. De heer Brouwer van het Carmel College locatie Denekamp nam een subsidiebeschikking ter waarde van E 250.000,- in ontvangst voor de realisering van een kulturhus in Denekamp. De gedeputeerden Ranter en Jansen toonden waardering voor de inzet van de betrokken partijen en de snelheid waarop de subsidies tot stand zijn gekomen. "We zijn ontzettend blij met deze subsidiebeschikkingen voor Denekamp en Ootmarsum. Kulturhusen zijn erg belangrijk voor de vitaliteit en leefbaarheid in de kernen en als gemeente ondersteunen we graag dit soort initiatieven vanuit de gemeenschap zelf", aldus verantwoordelijk wethouder Rob Engbers van de gemeente Dinkelland.

Toelichting
Op 14 november werd bekend dat er nog subsidiemogelijkheden waren voor het realiseren van kulturhusen tot 1 december 2006.

Voor de beoogde Kulturhusen in Denekamp (nabij het Carmelcollege) en Ootmarsum (Klooster Maria Ad Fontes) zijn daarna bij de provincie Overijssel subsidies aangevraagd op grond van de regeling "Vitaliteit kleine kernen en Kulturhusen". De aanvragen zijn door een goede maar vooral efficiënte samenwerking binnen zeer korte tijd tot stand gekomen. Voor de subsidie ten behoeve van het kulturhus in Denekamp is een zogenaamd versnellingsteam in het leven geroepen. In dit versnellingsteam hadden vertegenwoordigers van het Carmel College, de muziekschool, Trimaran en de bibliotheek. Met ambtelijke ondersteuning vanuit de gemeente is in goede samenwerking hard gewerkt om het subsidieverzoek voor 1 december bij de provincie in te dienen.

De subsidie voor het Kulturhus in Ootmarsum is tot stand gekomen in goede samenwerking met Scarabee International. Ook in dit traject heeft de gemeente ambtelijke ondersteuning geboden in de begeleiding van het subsidietraject.

Op 30 november zijn de subsidieverzoeken bij de provincie ingediend en toegelicht.

Kulturhus Denekamp
Het is een lang gekoesterde wens in een Kulthurhus Denekamp verschillende functies samen te brengen. De beoogde toekomstige gebruikers/partners, te weten: het Carmelcollege, de Stichting Bibliotheek Dinkelland, Trimaran (instelling voor sociaal-cultureel werk) en de Muziekschool Dinkelland hebben samen de schouders onder dit project gezet. Dit heeft geresulteerd in onderlinge afstemming van de individuele belangen en plannen. Gekozen wordt voor een uitbreiding van de locatie Denekamp van het Carmelcollege. De toekomstige gebruikers hebben een projectplan, de gezamenlijke programmering, de beheersovereenkomst en de projectorganisatie opgesteld. Tezamen is de subsidieaanvraag in één dag op papier gezet en vervolgens met alle partners bij gedeputeerde staten in Zwolle ingediend en mondeling toegelicht.

Kulturhus/Maria ad Fontes Ootmarsum
Recentelijk is tussen de gemeente Dinkelland en Scarabee International BV (directeuren Yvonne Verdonkschot en Henny Olde Meule) een overeenkomst gesloten over de aan- en verkoop alsmede de ontwikkeling van het Klooster Maria Ad Fontes en de locatie van en rondom de Radboudzalen aan de Oostwal. Bedoeling is dat Scarabee de Kloosterlocatie en de Radboudzalen-locatie in samenhang gaat ontwikkelen tot een kwalitatief hoogwaardig gebied dat ruimte biedt aan onder meer sociaal-maatschappelijke instellingen (waaronder de bibliotheek) en zorginstellingen (waaronder prikpost), life-style ondernemingen, een restaurant alsmede woningen en appartementen. De kapel van het klooster zal voorts als ontmoetingsruimte gaan fungeren, alsmede voor ondermeer ceremoniële en culturele bijeenkomsten, concerten en andere (zowel locale als internationale) evenementen dienst gaan doen. Met name het creëren van sociaal-maatschappelijke ruimte is belangrijk. Op deze wijze wordt het 'nieuwe' klooster, en in het bijzonder de vernieuwde kloosterkapel, voor zowel de inwoners van Ootmarsum als voor de toeristen een trekpleister. Naast commerciële activiteiten komen in dit Klooster ook voorzieningen die de sociale cohesie in Ootmarsum bevorderen en die zo kenmerkend zijn voor een kulturhus. De plannen zijn volop in ontwikkeling en Scarabee International BV staat met diverse instellingen in Ootmarsum in contact.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Twents Carmel College, locatie Denekamp: de heer G. Brouwer, tel. 0541 - 351528 Scarabee International BV: Yvonne Verdonkschot, tel. 06-22559122 en/of Henny Olde Meule, tel. 06-22465318 Gemeente Dinkelland: wethouder Rob Engbers, tel. 0541-854100 en/of Gerard Flinkers 06-51720330.


---- --