Gemeente Weert

6 december 2006

Vrijdagmiddag 22 december a.s.

BOUWKUNDESTUDENTEN PRESENTEREN IDEEËN OVER DE LICHTENBERG

Hoe zou het in verval geraakte openluchttheater De Lichtenberg en omgeving aan de IJzeren Manweg in Weert er uit kunnen zien nadat een andere bestemming is gegeven aan dit theater en de omgeving? Met die vraag hebben zich de voorbije maanden een tiental Bouwkundestudenten van de Technische Universiteit Delft beziggehouden in het kader van hun studie. Deze studieopdracht is opgezet met medewerking van de Stichting Behoud De Lichtenberg en de gemeente Weert. Vrijdagmiddag 22 december a.s. presenteren de studenten van 14.00 tot 16.00 uur hun ideeën in de raadzaal van het stadhuis in Weert. Iedere belangstellende is welkom.

Hoewel vrijdag 22 december a.s. pas duidelijk wordt welke ideeën op papier zijn gezet, kan nu al worden gezegd, dat over De Lichtenberg een aantal spraakmakende ontwerpen wordt gepresenteerd. Zo zijn ideeën uitgewerkt met op het terrein verschillende functies zoals een klooster, een sportcomplex, een gezondheidscentrum, een horecagelegenheid, een retraitehuis, een begraafplaats, een muziekschool en een congrescentrum. In de studieopdracht zit voor alle studenten in elk geval het ontwerpen van een gastenverblijf.

Monument
Zoals bekend, verkeert een deel van het complex De Lichtenberg al jaren in verval. Het is de Stichting Behoud De Lichtenberg geweest die aandacht vroeg voor behoud van dit complex. Naar aanleiding daarvan is het complex dit jaar op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De architect van het geheel is de Weertenaar Pierre Weegels die de gebouwen in ruim vijf jaar tijd één voor één ontwierp. Het complex bevat een combinatie van functies: sport, recreatie, religie en onderwijs. Het ontwerp is ook heel belangwekkend omdat de vormgeving en het materiaalgebruik met beton én natuursteen een gave weerspiegeling is van zijn tijd, met invloeden van grote meesters als Le Corbusier. Het complex is een prachtig voorbeeld van wederopbouwarchitectuur, die steeds meer in de belangstelling staat. Ook landelijk wordt de monumentale waarde van De Lichtenberg intussen onderkend. Zo staat het complex op de voorlopige lijst van gebouwen die in aanmerking komen om rijksmonument te worden.

Het Weerter gemeentebestuur is er veel aan gelegen een passende (her)bestemming aan het complex te geven. De ideeën van de Bouwkundestudenten geven een beeld van de vele mogelijkheden die De Lichtenberg in zich heeft.

2006.223 JN


---- --