Radboud Universiteit Nijmegen


Vrij 22 dec 2006 Eén gendefect maakt rat `schizofreen' 13:30 uur Ir. M.W. Coolen (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica)
Titel proefschrift: Molecular understanding of a rat model with schizophrenia- related features. Gene-dosage imbalance of the gamma- secretase component Aph-1b in APO-SUS and -UNSUS rats Promotores: Prof. dr. G.J.M. Martens Prof. dr. A.R. Cools Copromotor: Dr. B.A. Ellenbroek
E-mail: m.coolen@garvan.org.au Handelseditie: PrintPartners Ipskamp, Ede

Schizofrenie is een complexe neurobiologische aandoening die ongeveer 1 procent van de wereldbevolking treft. Ondanks grote onderzoeksinspanningen wordt er weinig vooruitgang geboekt in het begrip van de aandoening. Dit komt door de complexiteit en diversiteit van de symptomen én door het feit dat de meeste symptomen pas tot uiting komen in de puberteit, nadat de ziekte zich heeft ontwikkeld. Zogenaamde heuristische diermodellen kunnen helpen bij het verder analyseren van de neurobiologische hypothese van schizofrenie. Een voorbeeld van een dergelijk heuristisch diermodel is het APO-SUS/-UNSUS rattenmodel. APO-SUS ratten vertonen een scala aan symptomen die opvallend overeenkomen met de symptomen van schizofrenie.
Marcel Coolen achterhaalde tijdens zijn promotieonderzoek het moleculaire mechanisme dat ten grondslag ligt aan het complexe APO-SUS/-UNSUS fenotype: een recombinatiefout op het gen dat codeert voor de productie van een veelvoorkomend enzym, gammasecretase, leidt uiteindelijk tot het verstoorde gedrag. De gevonden resultaten kunnen bijdragen aan het doorgronden van de oorzaak van schizofrenie bij de mens en waren goed voor twee omslagverhalen in de toptijdschriften Molecular Psychiatry en Neuron. Marcel Coolen (Nederweert, 1975) studeerde Biotechnologie aan de Wageningen Universiteit en was verbonden aan het Institute for Neuroscience van de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds oktober 2005 is hij werkzaam als senior research officer bij het Garvan Institute of Medical Research in Sydney.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda