Perdu

Emily Dickinson/Antoine Beuger: Landscapes of Absence in Perdu

Vrijdag 22 december

Emily Dickinson/Antoine Beuger: Landscapes of Absence Aanvang: 20.30 uur

Entree: 6 euro, 5 euro met korting

Met: Antoine Beuger en Sylvia Alexandra Schimag

Kun je het werk van Emily Dickinson voordragen? Oppervlakkig gezien lijken haar verzen eenvoudig, maar wie goed kijkt ziet een enorme weerbarstigheid, dichtheid en rusteloosheid van denken in haar werk. De in afzondering levende dichter lijkt sowieso niet in een publieke taal te schrijven. Eerder dan voor een publiek schreef ze wellicht aan zichzelf, of aan een afwezige, of aan zichzelf als afwezige.

De uit Nederland afkomstige Duitse componist Antoine Beuger, lid van de componistengroep Wandelweiser, schreef in 2001 een serie van 20 uitzonderlijke voordrachtsstukken voor spreekstem en één instrument. In deze stukken, "landscapes of absence", wordt het werk van Dickinson uitgesproken op een manier die zeer ver verwijderd is van publiek spreken. Elk stuk is een zetting van één gedicht en duurt honderd minuten. De spreekstem spreekt elke lettergreep afzonderlijk, zeer traag, "als würde man sie gleichzeitig schreiben". Tussen de lettergrepen door klinken lange losse tonen van een instrument.

Perdu presenteert deze avond een uitvoering van Landscapes of Absence (2) "Four Trees - upon a solitary Acre -", door Antoine Beuger (fluit) en Sylvia Alexandra Schimag (spreekstem).