Gemeente Leeuwarden

Winterfeest Winterfeest

Winterfeest Leeuwarden sluit knallend af

Bron: SPL/VVV (20-12-2006)
Na een succesvol verlopen opening, een weekend schaatsplezier en een week vol workshops en muziek sluit het Winterfeest Leeuwarden komend weekend knallend af! Vrijdagavond zweven de ritmes van djembés en de klanken van zangstemmen over de ijsbaan. Het belooft één al sfeer te worden met de mensen van de Ouwe Stoep in de kelder van het Stadhouderlijk Hof en zaterdag 23 december is ingeruimd voor schaatsclinics en de kerstliederen van een aantal koren. Na tien dagen muziek, demonstraties en ijspret is het om 5 uur tijd voor een mooie afsluiting.

Op vrijdag 22 december zijn er optredens van Duo Adrem, Thijs en de djembé-groep van Nurdhian. Op en naast het ijs maken zij een golfbeweging van muziek waarop de schaatsers urenlang kunnen zwieren. In de paviljoentent is er schilderen met Rudi Stuve. Op meerdere plekken in de stad klinkt de meertonenzang van het Van Haren Ensemble en het Binnenstadskoor. Krist Sjoppe (kerstwinkelen) kan volop in de Leeuwarder binnenstad. En natuurlijk kunnen kinderen en andere Leeuwarder schaatsers in de vrije uurtjes hun schaatsen onderbinden. Er is dus nog veel te zien en te beleven in deze laatste dagen van het Winterfeest! Rustpunt in dit alles is het paviljoen naast de schaatsbaan. Onder het genot van een warm of koud drankje kunnen bezoekers genieten van de schaatsbewegingen van hun kinderen en andere enthousiastelingen.

De zaterdag is ingeruimd voor demonstraties en schaatsclinics van TRIAS en de IJsleeuwen. In de vrije uurtjes dingen alle schaatsers mee naar de `gouden bal'. Vorig weekend bleek dit al een begerenswaardig object te zijn. Voor het winnen ervan dient de schaatser aan een aantal criteria te voldoen. Er wordt al druk gespeculeerd welke dit zijn.

Op deze laatste dag loont het zeker om de etalages in de Weerd nogmaals te bezichtigen. Hier liggen schaatsen van verschillende schaatsfabrieken die Friesland in het verleden rijk was. Jitse Hotsma uit Wergea is een verzamelaar van antieke schaatsen en wintercuriosa. Een deel van zijn collectie is te bewonderen in de Weerd. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar kunnen meedoen aan de kerstliedjes-puzzeltocht. De wedstrijdformulieren zijn gratis af te halen bij Café De Kleine Wereld, Weerd 18.

Vergeet op de valreep voor Kerst niet de professionele borstelbaan op het Raadhuisplein te bezoeken. Hier kan echt geskied worden. De ultieme kans om eens kennis te maken met het fenomeen wintersport. En voor de meer gevorderde skiër de mogelijkheid om ook eens in eigen land de latten onder te binden. Ook hier kan de bezoeker genieten van demonstraties en clinics. Kortom, een mooie afsluiting van tien dagen onvervalste kerstsfeer en ijspret! Een evenement dat duizenden bezoekers heeft getrokken en daarmee zijn bestaansrecht heeft bewezen!

Zie ook de website www.winterfeestleeuwarden.nl.