Radboud Universiteit Nijmegen


Half miljoen euro voor onderzoek naar literaire kritiek

In het kader van de Open Competitie Programmatisch Onderzoek Geesteswetenschappen van NWO is aan hoogleraar Nederlandse Letterkunde Jos Joosten een subsidie toegekend van 500 000 Euro, bestemd voor onderzoek naar rol en functie van de literaire kritiek in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn collega Peter Jan Schellens, hoogleraar Taalbeheersing van het Nederlands, zal Joosten promotieonderzoek gaan begeleiden dat de wijzigingen en constanten in argumentatiestrategieën in literatuurkritiek analyseert in de naoorlogse periode. Het is voor het eerst dat wetenschappelijke expertise uit de Nederlandse letterkunde en Taalbeheersing op dit niveau gecombineerd wordt.

De onderzoekers (twee junioronderzoekers en een postdoc) zullen zich niet beperken tot analyses van de al bekende spraakmakende casussen uit de literatuurkritiek (zoals de reacties op Reves debuut De Avonden, of de ophef rond boeken als Ik, Jan Cremer of Mystiek Lichaam van Frans Kellendonk). Er wordt teruggegaan naar de contemporaine kritieken zelf - die deels digitaal beschikbaar zijn maar deels ook nog geïnventariseerd moeten worden - om het verhaal van de literatuurkritiek onbevangen te kunnen reconstrueren. Het project, dat staat gepland voor juli 2007 tot januari 2012, zal onder meer resulteren in een handboek dat ook bruikbaar zal zijn bij de analyse van kritieken uit andere tijdvakken of taalgebieden.

Ten slotte voorziet de toelage in een vervangingssubsidie voor Joosten, waarmee hij zich tegen het einde van het project zal kunnen wijden aan het schijven van een Geschiedenis van de Nederlandse kritiek 1945-2005. Een dergelijk overzichtswerk verscheen niet eerder in het Nederlandse taalgebied.