Ingezonden persbericht


Persbericht

|Pagina  |1/1                                     |
MEE en Humanitas tekenen voor 'Maatjesproject'.

Alkmaar, 18 december 2006

Op 18 december jl. hebben MEE Noordwest-Holland en Humanitas (afdelingen Alkmaar e.o. en Kop van Noord-Holland en district Noordwest) een samenwerkingovereenkomst getekend. Met deze ondertekening werken de partijen samen aan een maatjesproject gericht op mensen met een licht verstandelijke beperking en mensen die moeilijk lerend zijn. Bij een maatjesproject wordt er een koppeling gemaakt tussen een vrijwilliger en een zorgvrager. Samen zullen zij activiteiten ondernemen in de vrije tijdsbesteding. In januari zal een start gemaakt worden met de werving van vrijwilligers.

Samen iets ondernemen
In feite zijn mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk lerenden sterk afhankelijk van begeleiders . De begeleiders van de professionele organisaties hebben steeds minder tijd om zich te richten op de vrijetijdsbesteding van hun cliënten, zoals een keer naar de bioscoop gaan, mee gaan winkelen, samen sporten. Zorgaanbieders geven aan geconfronteerd te worden met behoeften aan laagdrempelige, eenvoudige ondersteuning. Een maatje/een vrijwilliger kan hierbij een aanvullende rol spelen.

Beperkt sociaal aanpasingsvermogen
Signalen over eenzaamheid en onvoldoende integratie van mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk lerenden die de consulenten van MEE oppikken zijn niet nieuw. Dit is dan ook een van de redenen geweest voor MEE en Humanitas om voor deze doelgroep een Maatjesproject LVG op te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat de problematiek van deze doelgroep vooral tot uiting komt in het beperkte sociale aanpassingsvermogen, waardoor hun sociale netwerk beperkt is. Het Maatjesproject LVG heeft als doel de sociale en maatschappelijke structuren van mensen met een licht verstandelijke beperking te versterken en integratie in de maatschappij te bevorderen. Het project wil een bijdrage leveren aan het tot stand brengen van vriendschappelijke contacten en de eenzaamheid bij de doelgroep verminderen.