Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ACADEMISCH ZIEKENHUIS MAASTRICHT

SUMMUM december 2006 verschenen

SUMMUM is het gemeenschappelijke blad voor externe relaties en medewerkers van het academisch ziekenhuis Maastricht en de faculteiten der geneeskunde en gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht. In de SUMMUM van december, die vandaag op de mat valt, o.m. de volgende onderwerpen:

Stamcellen
Is het gebruik van embryonale stamcellen in wetenschappelijk onderzoek gewetenloos of gewetensvol? Wetenschappers die dat graag willen onderzoeken, worden geconfronteerd met ethische bezwaren en strenge wetgeving. Vanuit twee invalshoeken geven prof. dr. Joep Geraedts, hoogleraar Genetica en Celbiologie en hoofd van de afdeling Klinische Genetica van het azM, en prof.dr. Guido de Wert, hoogleraar Biomedische Ethiek aan de UM, hun mening.

Foetuschirurgie redt baby's
Er kan heel wat mis gaan met een ongeboren kind en tot voor kort was daar betrekkelijk weinig aan te doen. Maar dankzij foetuschirurgie kunnen steeds meer ongeboren kinderen met een levensbedreigende complicatie toch worden gered.

Honger de vijand uit
Prof.dr. Arjan Griffioen, 's lands eerste hoogleraar experimentele oncologie en angiogenese, ontwikkelde samen met Amerikaanse onderzoekers een angiogenese-remmer die de aanmaak van nieuwe bloedvaten in tumorcellen stopt waardoor de tumor als het ware wordt uitgehongerd. Muizen genazen al van kanker door de angiogenese-remmer.

Bekkenbodem
Om incontinentie te voorkomen, moet je daar beginnen waar veel risico ontstaat: vaginale bevallingen, legt incontinentiesdeskundige dr. Bary Berghmans van het Pelvic Care Centrum Maastricht uit. "Tachtig procent van de vaginale bevallingen gaat gepaard met een bekkenbodembeschadiging en twintig procent van de vrouwen houdt daar last van. Voor de pasgeborene is er enorm veel aandacht, maar de moeders komen er in vergelijking bekaaid vanaf."

Patiënt centraal
Op twaalfjarige leeftijd werd Susanne plotseling blind. Twee jaar geleden werd ze ook nog geheel doof. Dank zij een cochleair implantaat - een soort bionisch oor - kan ze inmiddels weer vijftig procent van de spraak verstaan en hoopt ze binnenkort weer te kunnen werken als receptioniste.

Proefschrift
Veel dialysepatiënten hebben een slechte voedingstoestand, een matige conditie en een sterk verminderde kwaliteit van leven. Uit onderzoek van Eugénie van den Ham blijkt dat inspanningstraining het lichamelijk activiteitenniveau van niertransplantatie- en dialysepatiënten kan verbeteren.

Kijk ook op www.summum.mumc.nl

***** Namens de medewerkers van de stafdienst Communicatie van het azM fijne feestdagen en een gelukkig 2007 gewenst! *****

Ontvangt u SUMMUM (nog) niet of wilt u nadere informatie of een interview over een van de onderwerpen? Neem contact op met Jos van Cann, stafdienst Communicatie azM, ( t 043-3875112 / e jos.vancann@azm.nl ).

azM
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft drie taken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topreferente zorg en topklinische zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel onderzoek van de medische faculteit en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten Hart en vaten, Oncologie, Chronische ziekten en Geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Het azM ligt midden in de Euregio Maas-Rijn. Universiteitssteden met academische ziekenhuizen als Luik en Aken, bevinden zich op slechts dertig kilometer afstand. Intensivering van samenwerking in de Euregio staat in Maastricht dan ook hoog in het vaandel.

Het azM ( zie ook: www.azm.nl ) telt 715 bedden en ruim 4.500 medewerkers. Het azM is aangesloten bij de NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra ( zie ook: www.nfu.nl ).