Gemeente Bernheze


Bernheze behaalt resultaten

Rekenkamercommissie Bernheze: Beoogde resultaten zijn behaald Transparantie kan beter

Raadsfracties twijfelen over de resultaten van genomen besluiten. De rekenkamer onderzocht daarom drie casussen. Het gaat om het betaald parkeren in de parkeergarage onder De Pas, het effect van geluidsschermen langs de A50 en de kosten van renovatie van de sportaccommodatie Prinses Irene. De rekenkamercommissie concludeert bij alle drie van deze casussen, dat het beoogde effect ook werkelijk is gehaald. De twijfel die raadsfracties uiten is voornamelijk te wijten aan het niet voldoende transparant opereren van de gemeentelijke organisatie en het dagelijks bestuur. Daardoor is niet altijd even duidelijk of het beoogde resultaat bereikt is.

Door de fracties uit de gemeenteraad zijn dit voorjaar onderzoeksonderwerpen aangereikt aan de rekenkamercommissie. Veel van deze onderwerpen hadden te maken met twijfels over behaalde resultaten. Voor de rekenkamercommissie was dat reden om een onderzoek daarnaar uit te voeren. Aan de hand van drie casussen is bekeken wat de reden zou kunnen zijn voor de twijfel bij de raadsfracties.

Parkeergarage De Pas
Het onderzoek rondom de parkeergarage onder De Pas wees onder andere uit dat de formulering van de besluitvorming niet duidelijk was. Was het de bedoeling om de parkeergarage voor publiek open te stellen en wanneer? En moest daarbij al dan niet gelijktijdig overgegaan worden tot betaald parkeren? Er bleef veel ruimte over voor eigen interpretatie. De rekenkamercommissie concludeert dat het beoogde resultaat is behaald. De twijfel bij de raadsfracties heeft hoofdzakelijk te maken met de interpretatieruimte die de besluitvorming biedt en de eerste lancering van het idee om een parkeergarage te maken.

Geluidsschermen langs de A50
Hier gaat het om een zeer langdurig en complex proces voor het realiseren van geluidsschermen. De rekenkamercommissie constateert dat de beoogde resultaten zijn behaald. Zij concludeert dat de twijfel bij raadsfracties onder andere het gevolg is van het ondoorzichtige en langdurige proces dat zich over vier raadsperiodes uitstrekt. Bovendien bestaat er een spanningsveld tussen de wettelijk vastgelegde norm voor hinder en de subjectieve hinderbeleving. Het ontbreken van een goede communicatie leidt hier tot ondoorzichtigheid.

Renovatie sportaccommodatie Prinses Irene
De beoogde resultaten van het besluit om de sportaccommodatie te renoveren zijn gerealiseerd. De rekenkamercommissie concludeert dat de twijfel van de raadsfracties andere oorzaken heeft. De rekenkamercommissie noemt daarbij het niet actief informeren van de raad door het college. Verder werd door de gevolgde werkwijze ruimte geboden voor een schijn van belangenverstrengeling. En er werd geen goede berekening gemaakt van de renovatie van de sportaccommodatie. In een later stadium is deze renovatie wederom getaxeerd waarbij de kosten 65% hoger uitvielen.

Aanbevelingen
Twijfels van raadsfracties over behaalde resultaten zijn onterecht. De oorzaken van die twijfel hebben vooral te maken met het onvoldoende transparant handelen van de gemeentelijke organisatie en het college. De rekenkamercommissie doet aanbevelingen om hierin verbetering te brengen.

Het rapport van de rekenkamercommissie is hieronder te downloaden.

Onderaan de pagina vind u een link naar meer informatie over de rekenkamercommissie in Bernheze.

Te downloaden:

* Rapport rekenkamercommissie 2006.pdf (155.89 KB)