Ingezonden persbericht




Den Haag, 22 december 2006

TV in de slaapkamer heeft invloed op seksleven

Uit een onderzoek van Casema blijkt dat er een duidelijke samenhang bestaat tussen de seksfrequentie van de Nederlander en de gewoontes betreffende tv-kijken in bed. Hoe actiever het seksleven, hoe meer de ondervraagden zeggen dat de tv in de slaapkamer een positieve invloed heeft op de frequentie van hun seksueel contact. Het omgekeerde geldt ook: mensen met een minder actief seksleven zien tv hieraan een negatieve bijdrage leveren. Het onderzoek richtte zich op tv-gewoontes in de slaapkamer en is uitgevoerd door TNS NIPO.

Bij de - relatief kleine groep - ondervraagden met een actief seksleven, ziet 41% als positieve invloed van de tv het samen kijken naar erotisch getinte programma's. 27% noemt als factor het samen vroeg in bed liggen. Van de stellen waarbij de televisie een negatieve rol speelt in hun seksleven, zegt ruim de helft (56%) dat de televisie regelmatig interessanter is dan seks of dat ze na het tv-kijken niet meer in de stemming zijn. Eenderde (34%) van de stellen zegt door de televisie in slaap te vallen.

Bedritueel
Bijna de helft van Nederland (49%) kijkt 's avonds wel eens tv in bed, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim één op de vijf Nederlanders (22%) doet dat zelfs elke avond. Hoe ouder, hoe minder: 60% van de 55-plussers kijkt nooit tv in bed. Een kwart van de televisiekijkers noemt als belangrijkste reden dat de slaapkamer een prettige plek is om tv te kijken. Eveneens een kwart zegt dat het een vast bedritueel is geworden. Een sterke meerderheid (84%) van alle ondervraagden stelt geen interesse te hebben in erotiek op tv na tien uur 's avonds. Van 43% mag erotiek op tv minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Seksfrequentie
Het onderzoek laat ook zien dat bij het stijgen van de leeftijd de seksfrequentie afneemt, net als de bereidheid om hierover informatie te geven. 30% van de 18- tot 24-jarigen zegt drie keer of meer per week seks te hebben, tegen slechts 2% van mensen boven de 55.

Oudere ondervraagden die in hun eentje in bed tv kijken, hebben bovendien opvallend vaker (41%) dan jongere ondervraagden (23%) een partner die op een andere televisie gelijktijdig een ander programma bekijkt. De belangrijkste reden in alle leeftijdsgroepen om alleen te kijken ligt echter bij 'andere bezigheden van de partner', zoals werk, een boek lezen of de computer. Dat geldt voor gemiddeld 70% van alle alleenkijkers.

Einde Bericht

Over het onderzoek
Het onderzoek naar tv-gewoontes is online uitgevoerd, door het onafhankelijke onderzoeksbureau TNS NIPO, onder een steekproef van 546 respondenten. De resultaten zijn gewogen naar geslacht, leeftijd, opleiding en regio om een representatief beeld te verkrijgen van alle Nederlanders. Casema heeft dit onderzoek laten uitvoeren om meer inzicht te krijgen in de beleving omtrent een van de kerndiensten van het bedrijf: televisie.

Over Casema
Het in Den Haag gevestigde Casema is met 1,35 miljoen huishoudens als klant, een toonaangevende Nederlandse kabelexploitant. In haar 37-jarig bestaan is Casema verantwoordelijk geweest voor onder andere de totstandkoming van standaardisatie binnen de Europese kabelmarkt en een groot aantal technologische vernieuwingen op het gebied van kabeltelevisie. Casema biedt via haar moderne netwerk een scala aan elektronische diensten en producten, waaronder: radio&televisie, digitale radio en televisie, breedbandinternet, IP-televisie, (zakelijke) telefonie en datacommunicatie.

Achtergrondinformatie (

Ingezonden persbericht