Ingezonden persbericht


(22 december 2006 - Bericht van Solidariteitscomite 'Steun het volk van Oaxaca')

P E R S B E R I C H T

Activisten bezetten Mexicaanse ambassade in Den Haag

Den Haag, 22 december 2006 -
Vandaag om 12:00 uur wordt in de Mexicaanse ambassade in Den Haag (Nassauplein 28) een 'fototentoonstelling' geopend door een aantal Nederlandse activisten die net terug zijn uit Oaxaca en die de opstand aldaar met de camera vastgelegd hebben.

Om er een feestelijke opening van te maken is er een sambaband aanwezig, er staat champagne op het menu en de rode loper is uitgerold om mensen te verwelkomen. De verwachting is dat hierbij tientallen sympathisanten aanwezig zijn.

Met deze ludieke bezettingsactie vragen de actievoerders aandacht voor de situatie in Oaxaca. Zij geven hiermee gehoor aan de oproep van het EZLN, ook wel Zapatistas genoemd, om op 22 december overal in de wereld solidariteitsacties te houden met de opstand in Oaxaca, Mexico.

Wat in mei van dit jaar begon als een protest van leraren voor een beter loon en meer rechten voor de studenten, is uitgegroeid tot een heuse volksopstand. Een aantal Nederlanders was hier getuige van en legde dit proces vast met de camera. De fotocollage begint in oktober toen tienduizenden actievoerders het centrum van de stad bezet hadden en het vertrek van de huidige gouverneur Ulises Ruiz eisten. Na de moord op de Amerikaanse Indymedia-reporter Brad Will, heeft de toenmalige president Fox de federale politie opdracht gegeven de stad te ontruimen en in te nemen.

Op 25 november vond er een grote demonstratie plaats die uitmondde in een ware veldslag tussen politie en
actievoerders. In totaal vielen er drie doden onder de actievoerders, 145 mensen werden gearresteerd en nog veel meer mensen zijn er simpelweg verdwenen. Sinds die datum zijn er nog talloze mensen gearresteerd en gevangen gezet. De hele beweging is ondergronds gegaan omdat de regering hun de schuld geeft van de veldslag van 25 november waarbij veel historische en overheidsgebouwen in vlammen opgegaan zijn. Door een ijzeren repressie probeert de nieuwe president Calderon de opstand de kop in te drukken. De Nederlandse actievoerders vragen met deze ludieke bezettingsactie aandacht voor de situatie in Oaxaca.

-------

Noten voor de pers

Voor telefonisch contact met de perswoordvoerder van het solidariteitscomite 'Steun het volk van Oaxaca': 06-30266039

Voor meer informatie over Oaxaca:
http://www.indymedia.nl/ander - http://www.narconews.com - http://www.embamex-nl.com/nederlands.htm (Mexicaanse ambassade)

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Solidariteitscomite 'Steun het volk van Oaxaca'