Gemeente Rotterdam

Nr. 256
22 december 2006

College wil betere aansturing bouwprojecten

Onderzoek bouw garage Museumpark gereed

Bij de bouw van de garage en ondergrondse waterberging onder het Museumpark, is onvoldoende rekening gehouden met de complexiteit van het project. Ook was er sprake van onvoldoende projectsturing en - beheersing, en is het college niet tijdig op de hoogte gesteld van de problemen. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van de Audit Services Rotterdam (ASR) naar de gang van zaken rond de bouw van de garage. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het college, nadat in september dit jaar bleek dat er sprake was van een forse kostenoverschrijding.

Het college onderschrijft de conclusies uit het rapport en heeft de ASR gevraagd om aanbevelingen te formuleren om grote infrastructurele bouwprojecten beter te kunnen beheersen en aan te sturen. Zo moet er een betere projectorganisatie komen, moet de rolverdeling tussen opdrachtgever en opdrachtnemer duidelijker worden en moeten er heldere afspraken worden gemaakt over verantwoording en rapportage.

Kostenoverschrijding
De ASR concludeert dat de bouw van de parkeergarage minimaal E 13,6 miljoen en maximaal E 20,4 miljoen duurder wordt dan begroot. De belangrijkste redenen voor de kostenoverschrijding zijn de hogere voorbereidingskosten, het uitlopen van de bouw, de omgevingsrisico's en de extra kosten voor inhuur van deskundigen. Ook zijn er hogere kosten gemaakt rond het bouwbestek en de uitvoering. Bij het bouwen van de garage is een onverwachte hoeveelheid bodemverontreiniging, kabels en leidingen in de ondergrond aangetroffen. Het saneren en verwijderen daarvan kostte meer geld dan aanvankelijk was begroot. Bovendien moesten onder meer gezien de omvang van de bouwkuip (één van de grootste in Europa) extra maatregelen worden genomen.

Maatregelen
Het college heeft de verantwoordelijke diensten, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) en Gemeentewerken (GW), opdracht gegeven om vóór 1 februari 2007 met een gezamenlijke rapportage te komen over de technische, contractuele en financiële scenario's voor de voltooiing van de parkeergarage en de waterberging. Daarnaast moeten de diensten op basis van de aanbevelingen van de ASR, een gezamenlijk voorstel doen voor een betere sturing en beheersing van de grote infrastructurele en de grote bouwprojecten. Ook is besloten om een projectenmonitor te ontwikkelen die uiterlijk per 31 januari 2007 kan worden ingezet. Tenslotte heeft het college het OBR en GW gevraagd om een inventarisatie te maken van de grote infrastructurele en grote bouwprojecten. Hiermee wil het college vast kunnen stellen dat met andere, lopende projecten geen vergelijkbare risico's worden gelopen.

noot voor de redactie/