Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
ANTI-TERRORISMESYSTEEM DRUIST IN TEGEN GRONDRECHTEN

NATM STEUNT VERZOEK OM STOPZETTING
NIEUW DATA-SYSTEEM VOOR REIZIGERS NAAR VS

Amsterdam, december 2006 - De Verenigde Staten van Amerika dienen onmiddellijk te stoppen met de ontwikkeling van een opslagsysteem voor reizigersgegevens. Dat verzoek doet de Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) samen met zes Britse, Canadese en Amerikaanse reisorganisaties in een brief aan het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheidszaken.

Internationale coalitie
Zes Britse, Canadese en Amerikaanse reisorganisaties, waaronder Paragon Partners, eisen door middel van een open brief onmiddellijke stopzetting van de ontwikkeling van het zogenoemde Automated Targeting System (ATS). Het computernetwerk moet alle beschikbare informatie van reizigers wereldwijd uitwisselbaar maken, onder regie van de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse overheid wil met het systeem kunnen inschatten of reizigers naar de VS terroristen zijn. De NATM ondertekende de open brief, als lid van de Business Travel Coalition, afgelopen week.

Ongeoorloofde schending privacy
De NATM vreest een te grote inbreuk op de privacy van reizigers. Het nieuwe veiligheidsbeleid druist in tegen grondrechten van burgers en moet daarom stoppen of drastisch gewijzigd worden. Zo zou het via het ATS-systeem mogelijk zijn voor bedrijven onderling om vertrouwelijke gegevens over reizigers uit te wisselen, maar mogen reizigers hun eigen dossiers niet inzien. Reizigers kunnen ook niet zélf de juistheid nagaan van belastende informatie. Die is wel zichtbaar voor allerlei veiligheidsinstanties. Bovendien worden kritische kanttekeningen geplaatst bij de lange termijn waarop persoonlijke informatie door de overheid bewaard mag blijven; die is 40 jaar.

Om reizigers over deze en andere zaken te informeren, lanceert de NATM in de eerste week van januari hun vernieuwde website, www.natm.nl.

De NATM is dé belangenvereniging van managers in het bedrijfsleven die verantwoordelijk zijn voor de zakelijke reizen binnen de onderneming. De NATM is in 1972 opgericht om tegemoet te komen aan de toenemende behoefte van travel managers aan uitwisseling van specialistische kennis met collega's. Zie ook www.natm.nl.