Gemeente Utrecht



Utrecht, 22 december 2006
Sw/152

Drie bomen met spoed gekapt

In de wijken Lombok, Abstede en Tuindorp zijn deze week drie bomen met spoed gekapt. Het gaat om een sierkers aan de Leidscheweg, een gewone acacia aan de Abstederdijk en een witte esdoorn in het skatepark aan de Ingenhouszstraat. Deze bomen waren ziek en instabiel waardoor er gevaarlijke situaties konden ontstaan. Dat bleek uit de periodieke controle van de gemeente, de Visual Tree Assessment. Op de Abstederdijk wordt in het najaar een nieuwe boom geplant.

De sierkers aan de Leidscheweg, ter hoogte van huisnummer 60, stond op particuliere grond, maar is eigendom van de gemeente. De boom, met een stamdoorsnede van 25 centimeter was dood, waardoor er een reële kans was dat de boom om zou vallen.

Aan de Abstederdijk, voor huisnummer 111 stond een gewone acacia met een stamdoorsnede van 35 centimeter. De boom had wurgwortels gevormd. Dat betekent dat sommige wortels andere wortels afklemmen waardoor de boom zichzelf wurgt. Ook was een gedeelte van de wortels gescheurd, waardoor de stamvoet kon breken. In het najaar wordt hier een nieuwe boom teruggeplant.

Naast de skatebaan in het park bij de Ingenhouszstraat stond een witte esdoorn met een stamdoorsnede van 95 centimeter. De kroon van deze boom bestond uit twee stammen. Eén daarvan had een gedeelte met een slechte aanhechting. Dit gedeelte kon door het gewicht of door de wind afbreken en terechtkomen op de skatebaan.

Visual Tree Assessment
Onderdeel van de zorgplicht voor bomen van de gemeente vormt de periodieke controle op zichtbare gebreken. Deze controle heet de VTA (Visual Tree Assessment). Bij deze methode wordt visueel naar symptomen gezocht die veroorzaakt kunnen zijn door gebreken in het hout, zoals (parasitaire) zwammen, scheuren in het hout, holtes, verdikkingen en dergelijke. In Utrecht keurt de gemeente alle bomen vanaf een leeftijd van acht jaar. Het doel is te voorziene schade (door bomen veroorzaakt), te voorkomen. De gemeente kan zo tijdig onveilige situaties bij bomen lokaliseren en het gevaar wegnemen door de bomen weer in goede conditie te brengen. Soms zijn de geconstateerde gebreken echter zo ernstig dat duurzaam handhaven niet meer mogelijk is en de veiligheid in het geding is. Alleen in dergelijke gevallen moeten bomen acuut worden veilig gezet of gekapt.