Time : 13:17:45
Date : 22 December 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Gekleurde vissen in aquariumwinkels in beslag genomen

Kunstmatig gekleurde of genetische gemanipuleerde vissen zijn in België niet toegelaten

De afgelopen weken heeft de inspectiedienst Dierenwelzijn van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu controles verricht in handelszaken waar aquariumvissen worden verkocht. De controleurs troffen op 4 verschillende plaatsen gekleurde vissen aan, die in België niet mogen gehouden of verhandeld worden. De vissen zijn dan ook onmiddellijk in beslag genomen. Het gaat om 64 Corudoras, 25 Tetracolor en 8 Oranda color.

Vissen kunstmatig kleuren is in strijd met de Dierenwelzijnswet. Om de siervissen te kleuren, worden verschillende technieken gebruikt. Die variëren van de onderdompeling in een kleurbad tot de injectie van kleurstoffen. Deze methoden zijn niet alleen pijnlijk voor de dieren, maar kunnen ook dodelijk zijn. Bovendien wordt op deze manier de koper bedrogen.

Een andere manier om vissen te "kleuren" is door genetische manipulatie. De vissen die op deze manier gekweekt zijn, worden echter beschouwd als genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) en die zijn verboden in de Europese Unie. Tijdens de controles van de inspectiedienst Dierenwelzijn werden evenwel geen genetisch gemanipuleerde vissen gevonden.

De in beslag genomen vissen worden overgebracht naar het Aquariologisch Centrum in Brussel. In de nabije toekomst zijn nieuwe acties gepland. Zowel de professionele siervissenverkopers als de aquariumliefhebbers zijn hierover ingelicht, net als de controleurs aan de grenzen.

Contactpersoon:

Eric Van Tilburgh - dienst Dierenwelzijn
02 524 74 10 - 0475 63 04 89
eric.vantilburgh@health.fgov.be

URL: http://www.health.fgov.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR