Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Afschaffen brandveiligheidvergunning uitgesteld

22-12-2006 * Op aandringen van Tweede-Kamerlid Krista van Velzen heeft minister Winsemius (VROM) beloofd niet zonder meer vergunningen voor brandveiligheid af te schaffen.

Vorige maand bleek dat het kabinet, in haar race om steeds meer regels af te schaffen, bezig was om de zogenaamde gebruiksvergunning om te zetten in slechts een meldingsplicht. Deze vergunning is nu nog verplicht voor alle gebouwen waar meer dan vijftig mensen in kunnen, waaronder cafés en disco's en regelt de (brand)veiligheid. Winsemius heeft laten weten het besluit niet in werking te laten treden totdat de Kamer de kans heeft gehad hierover met de minister te debatteren.

Van Velzen: "Minder regels is een leuk streven, maar dit kabinet is toch echt te ver doorgeslagen als het vast houdt aan het voornemen strenge regels rond brandveiligheid te vervangen door een slappe meldingsplicht. Brandveiligheid is belangrijker dan het verminderen van de administratieve lastendruk."

Na de cafébrand in Volendam in 2000 riep de overheid gemeenten juist op zo veel mogelijk gebruiksvergunningen te verlenen en ook streng te controleren. Veel uitgaansgelegenheden bleken niet over zo'n vergunning te beschikken en de brandveiligheid liet vaak te wensen over.

Volgens het kabinet heeft de nieuwe aanpak geleid tot bureaucratie en tot ergernis bij bedrijven. Van Velzen heeft vorige maand in de Kamer voorgesteld tegemoet te komen aan de terechte irritatie bij ondernemers door te zorgen voor een gebundelde vergunningaanvraag per bedrijf. "Dat zou betekenen dat elk bedrijf één vergunning aanvraagt en iemand op bezoek krijgt die alle voorschriften naloopt en controleert. Dan gebeurt het in een keer grondig en dat zal voor de lastendruk niet veel problemen opleveren."