Politie Groningen

Veel aanhoudingen na steekincident en vervolgonderzoek Uithuizen

Politie ziet geen verband naar rechts-extremisme

Uithuizen, Baflo e.a., 22-12-2006 o De politie heeft het onderzoek naar het steekincident van 28 oktober en tevens daaruit voortvloeiende zaken afgerond. Sinds de start van het onderzoek werden er 22 verdachten aangehouden voor diverse incidenten.

Verder heeft de politie na een openlijke geweldpleging in Baflo vijf verdachten aangehouden. In de nacht van 23 op 24 september raakten op het treinstation twee groepen jongeren met elkaar op de vuist. Eén van de aangevers in deze zaak betreft de hoofdverdachte van het Uithuizense steekincident. In totaal werden er drie aangiften in deze zaak opgenomen en vijftien getuigen gehoord.

Vernielingen

Uit het verder onderzoek kwamen nog een aantal strafbare feiten aan het licht. Zo werden in Baflo in de maanden februari, maart en april van dit jaar diverse vernielingen gepleegd. Pro Rail Noord-Oost deed vier maal aangifte van de vernieling van spoorbomen in Baflo. In dezelfde periode werden ruiten van de weegbrug bij het spoor in Baflo vernield. Ten slotte kwamen in december 2005 aangiften binnen, omdat in Eenrum enkele spiegels van autos waren getrapt. Voor al deze zaken werden acht verdachten uit Kloosterburen, Eenrum, Warffum en Uithuizermeeden van 17, 18 en 19 jaar, aangehouden. De politie wist hiermee acht zaken op te lossen. De politie besteedde in het programma Opsporing Noord aandacht aan de vernieling van de spoorbomen. De politie kreeg enkele tips van kijkers binnen. De binnengekomen tips hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de oplossing van de vernielingen.

Ten slotte wist de politie acht aangiften van vernieling (graffiti), die in juli in Warffum waren gepleegd, op te helderen. De politie heeft vijf verdachten in verband met de graffiti gehoord. Uiteindelijk bleek uit het ingestelde onderzoek dat drie verdachten
verantwoordelijk waren voor de graffitizaken in Warffum.

Spanningen

Bij de aanvang van het onderzoek werd door de media verondersteld dat bij de steekpartij in Uithuizen rechts-extremistische denkbeelden een rol zouden hebben gespeeld. Afgaande op de uitlatingen van de aangehouden jongeren en ook hun nog vrij jonge leeftijd en het daarbij getoonde gedrag gaat de politie er vanuit dat er geen verband is met rechts-extremisme. Wel is er sprake van spanningen tussen twee groepen in de omgeving van Uithuizen. De politie heeft hier onlangs op ingespeeld door nagenoeg alle jongeren op het politiebureau uit te nodigen. Met alle jongeren is een gesprek gevoerd. Zij zijn hiermee uit de anonimiteit gehaald.