Aedes

Amsterdam mag door met aanleg glasvezel

22 december 2006

Corporaties, de gemeente en een investeerder mogen verder met de aanleg van een glasvezelnetwerk in de stad. Dat heeft Eurocommissaris Kroes op 22 december 2006 bekendgemaakt. Hoewel na een langdurig onderzoek er nog een aantal vragen onbeantwoord is, heeft ze geen bouwstop geëist.

Een vervolgonderzoek moet over deze laatste vragen duidelijkheid scheppen. Hoelang dat gaat duren is onbekend. Tot die tijd mogen de corporaties De Key, De Algemene Woningbouwvereniging, Rochdale en Het Oosten samen met de gemeente, ING en de investeerders Reggenfiber doorgaan.

In februari 2006 kreeg het consortium onder voorwaarden toestemming van het ministerie van VROM. De toenmalige minister Dekker beschouwt dit project als een experiment. Naast een beperking van de financiële participatie en aansprakelijkheid van de corporaties, stelde de oud-minister als voorwaarde dat er geen marktverstoring mag optreden en dat er geen enkele vorm van staatssteun mag toevloeien naar de het consortium. Daarnaast moet ook de Europese Commissie instemmen met de plannen.


* Dossier Breedband