Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Proef met energiebon en energiebox succesvol

Persbericht 22 december 2006

Proef met energiebon en energiebox succesvol
De proef van staatssecretaris Van Geel (milieu) met het gratis verstrekken van energiezuinige producten is succesvol. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ontwikkelde drie pilots: de energiebon op Texel, de energiebox in Woerden en de energiebox met Nuon. Nu de proef is afgelopen blijkt dat er meer energieboxen en energiebonnen zijn aangevraagd dan gepland.

Energiebox
In Woerden hebben alle huishoudens een aanbod gekregen voor een gratis energiebox met energiebesparende producten. Ook is er in samenwerking met Nuon een proef opgezet. Een kleine groep Nuon-klanten heeft een aanbod gekregen voor een gratis energiebox. Deelnemers aan de proef mochten uit een lijst van 26 producten een keuze maken tot een maximum van 100 euro. De energiebesparende producten, zoals een standby-killer of dimbare spaarlamp, worden in een zogeheten energiebox aan huis bezorgd. Voor de proef was uitgegaan van 10.000 boxen, terwijl 15.000 mensen een box hebben aangevraagd. Daarmee heeft circa 70% van de aangeschreven huishoudens meegedaan.

Energiebon
Op Texel hebben alle bewoners van 18 jaar en ouder een gratis energiebon ontvangen. De energiebon heeft een waarde van 35 euro. Met deze bon konden energiebesparende producten en energiezuinige apparaten worden gekocht. Circa 85% van de bewoners van Texel hebben gebruik gemaakt van dit aanbod. Ook dat is meer dan verwacht.

Vervolg
Begin 2007 wordt onderzocht of de energiebon en de energiebox hebben bijgedragen aan een milieubewuster gedrag. Het nieuwe kabinet zal op basis van deze proeven besluiten of en op welke wijze alle Nederlandse huishoudens een gratis energiebesparend aanbod wordt gedaan.

Meer informatie
Dossier Energiebesparing: http://www.vrom.nl/energiebesparing

( bron: http://http://www.vrom.nl//pagina.html?id=30429 )