Nederlands Uitgeversverbond

Verslag van Openbare Jaarvergadering en Taalstrijd van 18 december 2006

Op maandag 18 december 2006 vond de Openbare Jaarvergadering van het NUV plaats in het Hilton Hotel te Amsterdam. Centraal thema was: tien jaar NUV; waar staan we in 2016? NUV-voorzitter Loek Hermans keek allereerst terug op tien jaar NUV. Het NUV is volgens hem niet meer weg te denken als stem van de uitgeverijsector. Het NUV heeft veel bereikt, maar continue alertheid en adequaat inspelen op veranderingen blijven noodzakelijk. Maatschappij, klanten, media, informatiedragers en productieprocessen evolueren in rap tempo. Hermans ziet grote kansen voor de uitgeverijsector. Crossmediale uitgeefconcepten bieden uitgevers nieuwe wegen om zich te ontwikkelen en in te spelen op de wensen van de veeleisende moderne klant. Die ontwikkeling moet wel mogelijk zijn en niet door tal van regels worden belemmerd. Hermans deed een vlammend betoog voor een samenhangend mediabeleid en zelfregulering. Het NUV heeft aangetoond een betrouwbare partner te zijn waarmee op brancheniveau prima afspraken zijn te maken over diverse onderwerpen. Maar nog steeds wordt wetgeving maar al te vaak voorgesteld, terwijl uitgevers duidelijk aangeven hun verantwoordelijkheid te willen en kunnen nemen via zelfregulering. Loek Hermans belichtte een aantal voorbeelden:

de maatregel tot beperking van de zogenoemde bel-en-winspelletjes, die in de praktijk vooral de prijsvragen in dagbladen en tijdschriften blijkt te treffen. Een veel effectievere, op uitgevers toegesneden gedragscode lag echter klaar;
het initiatief-wetsvoorstel van de PvdA om de stilzwijgende verlenging van abonnementen ingrijpend aan banden te leggen. Ook hier is maatwerk via een gedragscode gereed (zie hieronder);
de plannen om het auteurscontractenrecht mogelijk via wetgeving te gaan regelen. De diversiteit in de branche is echter veel beter gediend bij maatwerk via model- en voorbeeldcontracten, opgesteld door de betrokken partijen;
en het voorstel tot het instellen van een wettelijk 'bel-me-niet-register'. De consument kan zich nu al op één adres, te weten het uiterst succesvolle Infofilter, afmelden voor alle ongewenste telefoontjes.

Hermans laakt btw-plannen CDA
Loek Hermans riep in zijn openingsspeech het CDA op af te zien van het plan om de btw op boeken te verhogen. Een hoge belasting op lezen is absoluut ongewenst. Om een laagdrempelige toegang tot cultuur en informatie mogelijk te houden, moeten boeken niet van overheidswege duurder worden gemaakt. Dezelfde dag verzond het NUV een persbericht waarin dit onderwerp werd uitgediept. Het bericht heeft inmiddels veel media-aandacht gekregen. Lees hier meer.

Terug naar de toekomst
Prof. Theo Huibers droeg zijn essay 'Het uitgeeflandschap in 2016: terug naar de toekomst' voor. Na afloop van de bijeenkomst werd het essay in schriftvorm aangeboden aan de bezoekers. Download het essay hier in PDF.

Taalstrijd
Voorafgaand aan de Openbare Jaarvergadering werd het NUV-Dictee gehouden. Dit dictee was onderdeel van de NUV-Taalstrijd, waaraan honderden medewerkers van NUV-ledenbedrijven hebben deelgenomen. Loek Hermans las het uiterst lastige dictee voor aan de 37 finalisten en aan een aantal NUV-bestuursleden dat deelnam U kunt het hier lezen. De jury bestond uit mw. Connie Verberne, dhr. Bert de Groot en oud NUV-voorzitter Henk Vonhoff. Terwijl de jury, bijgestaan door een correctieteam van NUV-medewerkers, de dictees van de deelnemers beoordeelde, genoten diezelfde deelnemers van een voordracht van de Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen. Aan het slot van de Openbare Jaarvergadering werden de winnaars van de taalstrijd op ludieke wijze door de heer Vonhoff bekendgemaakt. Met de prijzen gingen naar huis: Theo de Boer, Marc de Smit en Tjerk Hacquebord. Alle drie de winnaars zijn werkzaam bij Van Dale Lexicografie!

Algemene Ledenvergadering
Eveneens voorafgaand aan de Openbare Jaarvergadering vond de Algemene Ledenvergadering van het NUV plaats. De leden werden door directeur Bommer, voorzitter Hermans en de secretarissen van de vaksecretariaten ingelicht over een groot aantal lopende zaken en gebeurtenissen in het afgelopen jaar. De Ledenvergadering stemde in met de begroting 2007, de indexering van de contributieregeling van het NUV, de beleidsnota 2007 van het NUV en de beleidsnotitie van het vaksecretariaat Economische en Juridische zaken.