Gemeente Amersfoort

RAADSINFORMATIEBRIEF nummer 142

Van: Burgemeester en Wethouders reg.nr. 2249705 Aan: gemeenteraad datum: 21-12-2006.
Portefeuillehouder: weth. Luchtenveld

TITEL

Stedenbouwkundige uitgangspunten Nederberg/
randvoorwaarden voor locatie "De Witte"

KENNISNEMEN VAN
Het college heeft besloten de Ontwikkelingsvisie Nederberg van mei 2005 in een aangepaste versie na consultatie van belanghebbenden ter vaststelling voor te leggen aan de raad.

AANLEIDING
Vaststelling kaders.
In juni 2005 is in de commissie ECO de Ontwikkelingsvisie Nederberg (aangepast concept mei 2005) behandeld. De visie is toen niet vastgesteld. De visie is opgesteld als voorbereiding op het maken van een nieuw bestemmingsplan CSG-zuid. Er is dringend behoefte aan vaststelling van de kaders voor het maken van dit bestemmingsplan. Het vigerende Stadsvernieuwingsplan CSG uit 1990 is verouderd en moet worden vernieuwd.Voor het noordelijk deel is dit al in 2000 gebeurd: bestemmingsplan CSG-noord.

Diverse initiatieven.
Er zijn initiatiefnemers in het gebied Zonnehof/Nederberg, die op korte termijn iets willen. Van Hoogevest Ontwikkeling is sinds 2001 bezig met plannen voor realisering van een kantoor voor ABN-AMRO en woningbouw (aanvankelijk kantoren) op de hoek Utrechtseweg- Stadsring en wil een restaurant vestigen in Utrechtseweg 6. ABC-Vastgoed maakt plannen voor het vestigen van een gezondheidscentrum op Zonnehof 1/ Utrechtseweg 12. In december 2004 zijn, vooruitlopend op de ontwikkelingsvisie, uitgangspunten geformuleerd voor de herontwikkeling van de hoek Utrechtseweg- Stadsring: locatie "De Witte". Aanvankelijk was de gedachte om op basis van de Ontwikkelingsvisie direct over te gaan tot het opstellen van het bestemmingsplan. Bij nader inzien en naar aanleiding van het overleg over locatie "De Witte" was er behoefte aan een nadere precisering en uitwerking van de Ontwikkelingsvisie voor het gebied "de Zonnehof".

Concept-uitwerking Ruijssenaars.
De gemeente is erin geslaagd Hans Ruijssenaars bereid te vinden deze opdracht te aanvaarden. Binnen 6 weken na het eerste contact heeft Ruijssenaars een grondige analyse en een concept voor de ontwikkeling van de Zonnehof aan de gemeente gepresenteerd. Zijn ideeën vormen een uitwerking van de Ontwikkelingsvisie Nederberg. Ruijssenaars heeft een concept gemaakt voor de ruimtelijke invulling van het gebied tussen Bergstraat, Arnhemseweg, Stadsring en Utrechtseweg. Dit levert een aanscherping op van de randvoorwaarden voor de locatie "De Witte". De uitwerking van Ruijssenaars biedt ruimte aan een grote parkeergarage onder de Zonnehof. Bij de behandeling van de Ontwikkelingsvisie in de cie. ECO in juni 2005 is met name aandacht gevraagd voor ondergronds parkeren. De ideeën van Ruijssenaars leveren ook de noodzakelijke basis voor een stedenbouwkundig plan als tussenstap in de vertaalslag naar een nieuw bestemmingsplan.

Voorbereidingsbesluit.
Op 28 november heeft de raad voor Nederberg een voorbereidingsbesluit ex artikel 21 WRO genomen. Dit voorbereidingsbesluit heeft een werkingsduur van een jaar. Na het verstrijken van die termijn vervalt de bescherming , tenzij binnen die periode een ontwerp van een nieuw bestemmingsplan ter visie is gelegd. In dat geval wordt de voorbereidingsbescherming door het ontwerp-bestemmingsplan overgenomen. Omdat de raad over de vorige versie van de visie al eens geconsulteerd is en omdat gezien de genoemde fatale termijnen de tijd dringt om te beginnen met het maken van het bestemmingsplan, heeft het college besloten de bijgestelde Ontwikkelingsvisie Nederberg vrij te geven voor consultatie van belanghebbenden.

Het voorbereidingsbesluit is niet genomen om de plannen van Van Hoogevest te blokkeren, maar om ongewenste ontwikkelingen te kunnen tegengaan. Wij zijn met Van Hoogevest in gesprek. Ook met het oog op de vordering van dit proces is voortgang met het bestemmingsplan gewenst.

KERNBOODSCHAP.
Het college informeert hiemee de raad dat ze behoefte heeft aan vaststelling van de kaders voor het maken van het nieuwe bestemmingsplan. Het college heeft besloten de Ontwikkelingsvisie Nederberg van mei 2005 aan te passen: de uitwerking die Hans Ruijssenaars gemaakt heeft in opdracht van de gemeente, is in de Ontwikkelingsvisie geïntegreerd. De bijgestelde ontwikkelingsvisie zal na consultatie van de belanghebbenden, met het resultaat van de consultatie ter vaststelling aan de raad worden aangeboden. Daarnaast heeft het college besloten de aangepaste ontwikkelingsvisie, en dus de concept-uitwerking van Hans Ruijssenaars te hanteren als kaderstelling voor de eventuele planologische procedure voor locatie "De Witte". Met het oog op de fatale termijnen verbonden aan de voorbereidingsbescherming is het gewenst snel te starten met het maken van het bestemmingsplan.

CONSEQUENTIES.
Met het vaststellen van de ontwikkelingsvisie geeft de raad invulling aan zijn bevoegdheid de kaders te geven voor het maken van het nieuwe bestemmingsplan.

BETROKKEN PARTIJEN.
Naast bewoners zijn er in het gebied de bezoekers, de zakelijk belanghebbenden en de pandeigenaren die betrokken moeten worden bij de verdere uitwerking.

Burgemeester en wethouders van Amersfoort,

De secretaris, de burgemeester,

Drs. P.J. Buijtels A. van Vliet-Kuiper


---- --