Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Koenders over Somalië

22-12-2006 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders over Somalië. Deze vragen werden ingezonden op 8 december 2006 met kenmerk 2060704060.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Koenders (PvdA) over Somalië.

Vraag 1

Wat is uw politieke analyse van de zorgwekkende situatie in Somalië en in de gehele regio van de Hoorn van Afrika, niet in het minst gezien de mogelijke steun voor internationaal terrorisme vanuit Somalië?

Antwoord

De situatie in Somalië is zorgelijk. Het gevaar van een militaire confrontatie tussen de Unie van Islamitische Rechtbanken en de internationaal erkende transitieregering (TFG) is reëel.

In november kwam een rapport uit van de VN-commissie die toezicht houdt op het wapenembargo in Somalië. Uit dat rapport blijkt dat beide partijen steun uit het buitenland ontvangen, waaronder landen uit de Hoorn van Afrika. Door de regionale betrokkenheid bestaat het risico dat een confrontatie in Somalië uitgroeit tot een regionaal conflict.

Vraag 2

Wat is de Nederlandse en de Europese politieke positie ten aanzien van het effectief stimuleren van een vredesproces in deze regio?

Antwoord

Nederland en de Europese Unie zijn van mening dat de situatie in Somalië alleen duurzaam kan worden opgelost via politieke dialoog. Een militaire confrontatie dient te worden vermeden.

Nederland en de internationale gemeenschap blijven aandringen op een dialoog tussen de transitieregering en de Unie van Islamitische Rechtbanken. De vredesbesprekingen (Khartoem I en II) vormen een goed instrument voor de dialoog tussen beide partijen. Bij de Grote Meren Top is door de elf aanwezige staatshoofden een aparte bijeenkomst gewijd aan de follow-up van de vredesbesprekingen. De Europese Unie heeft herhaaldelijk aangegeven bereid te zijn om te faciliteren.

Vraag 3

Wat is de inzet van de Nederlandse regering met betrekking tot de 'draft resolution' van de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad ten aanzien van steun voor de Transitional Federal Government (TFG) in Somalië?

Antwoord

De resolutie waaraan wordt gerefereerd betreft VN-Veiligheidsraad Resolutie 1725. De inzet van Nederland en de Europese Unie was om stationering van vredestroepen te laten plaatsvinden op voorwaarde dat alle partijen in Somalië hiermee kunnen instemmen. Directe buurlanden van Somalië zouden geen vredestroepen mogen leveren om gevaar voor regionale escalatie zoveel mogelijk te beperken.

Resolutie 1725 is inmiddels aangenomen en verleent onder andere toestemming aan de regionale organisatie IGAD om vredestroepen in Somalië te stationeren. Deze troepen hebben als belangrijkste taak het monitoren van de implementatie van de vredesbesprekingen. Daarnaast hebben zij de opdracht om de transitieregering te beschermen.

Vraag 4

Deelt u de kritiek op deze resolutie, dat het eenzijdig steunen van de TFG het gevaar van polarisatie en escalatie vergroot in deze geleidelijk desintegrerende staat? 1) Zo neen, waarom niet?

Antwoord

VN-resolutie 1725 dient het politieke proces te ondersteunen. Nederland en de Europese Unie blijven zich inzetten voor een politieke oplossing tussen de twee partijen. Dit is nogmaals onderstreept in de verklaring van de Europese Raad van 15 december 2006. De Europese Raad doet een appel aan partijen om zich te houden aan de gemaakte vredesafspraken en biedt nogmaals aan om bij de vredesbesprekingen te faciliteren.


1) Zie bijvoorbeeld: www.crisisgroup.org, 'Somalia Conflict Risk Alert', 27 november 2006
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl