Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Koenders over de EUFOR RD Congo missie

22-12-2006 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders over de EUFOR RD Congo missie. Deze vragen werden ingezonden op 7 december 2006 met kenmerk 2060704040.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

De Minister van Defensie,

H.G.J. Kamp

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Kamp, minister van Defensie op vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de EUFOR RD Congo missie.

Vraag 1

Is het waar dat EUFOR Congo werkt aan juridische mogelijkheden om, indien nodig, minstens tot 15 december 2006 in te mogen grijpen bij geweld in Kinshasa? 1)

Vraag 2

Hoe verhoudt zich dit met uw eerdere antwoorden dat EUFOR slechts tot 30 november 2006 volledig operationeel zou zijn? 2)

Vraag 3

Staat u achter de inzet van EUFOR om, juist nu na de verkiezingen de geweldsdreiging het grootst is, zowel in de hoofdstad Kinshasa als in oostelijk-Congo de ondersteuning van MONUC niet direct in te trekken?

Antwoord
EUFOR RD Congo was tot 30 november volledig operationeel en is daarna begonnen met het stapsgewijs beëindigen van de missie in Gabon en de DRC. Naar verwachting zal voor de kerst vrijwel alle EUFOR RD Congo eenheden huiswaarts zijn gekeerd.

Indien MONUC de EUFOR RD Congo eenheden na 30 november om assistentie had gevraagd, dan hadden de eenheden in actie kunnen komen op de volgende gronden: zelfverdediging; verdediging of bescherming van eigen staatsburgers indien het gastland hiertoe niet in staat is; een verzoek of toestemming van het gastland en een VN mandaat.

De Congolese veiligheidsdiensten en MONUC hebben enkele ongeregeldheden in de periode na 30 november op adequate wijze het hoofd weten te bieden. Er is dan ook geen verzoek om ondersteuning van MONUC ontvangen.

Vraag 4

Wat is uw politieke inschatting van de verklaring van de verliezende presidentskandidaat Bemba dat hij de uitspraak van het Cour Supréme zijn verlies zal accepteren?

Antwoord

Verliezend presidentskandidaat Bemba heeft op 28 november de uitspraak van het Cour Suprême de Justice geaccepteerd en dit in een openbare toespraak bevestigd. Bemba lijkt vooralsnog van het belang doordrongen om niet anders dan langs democratische wegen - door oppositie te voeren en zich kandidaat te stellen als senaatslid voor Kinshasa - een rol te spelen.

Vraag 5

Hoe schat u de risico's in voor regionale vredesprocessen in oostelijk Congo, nu de dissidente generaal Nkunda het reguliere FARDC-leger heeft aangevallen? 3)

Antwoord
De bezetting door ex-generaal Nkundabatware van het dorpje Sake en de daaropvolgende gevechten met de FARDC zijn zorgwekkend, maar lijken vooralsnog een geïsoleerd regionaal incident te zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat deze gevechten de voorbode zijn van een groter offensief in oostelijk Congo. De situatie blijft evenwel gespannen.

De FARDC en MONUC werken momenteel aan het weer volledig onder controle brengen van de situatie door zo nauw mogelijk samen te werken.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl