Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Crashtesten bewaken kwaliteit

Den Haag, 22 december 2006

Op aandringen van EuroNCAP handhaaft Seat het gordelverklikkersysteem in het type Léon en daarmee het hoge veiligheidsniveau van dit voertuig. Skoda herstelt de kwetsbare electrische voedingskabels in de al verkochte modellen van de Roomster niet. Dat kan leiden tot slechte werking van airbags en gordelspanners. Dat zijn enkele uitkomsten van crashtesten van EuroNCAP.

De kleine MPV Skoda Roomster krijgt weliswaar vijf sterren voor volwassenen en vier sterren voor kinderen in de auto. Maar dat is alleen zeker voor de modellen vanaf de hertest van EuroNCAP (vanaf VINnummer:TMBVCB5J875025783). Want in de eerste frontale botstest werden de kabels voor de electrische voeding, die voor langs de accu lopen, beschadigd. Dat heeft tot gevolg dat de gordelspanners niet meer werkten en de airbags te laat open gingen. Skoda is nog niet van plan via een terugroepactie de bezitters van de eerstverkochte exemplaren te helpen hun auto's op orde te krijgen.

EuroNCAP heeft het afgelopen half jaar zo'n twaalf nieuwe automodellen op hun botsveiligheid getest. De Zuid-Koreaanse autofabrikanten leggen de lat niet zo hoog als de Europese, die altijd op 5 sterren mikken. In Zuid-Korea is men tevreden met 4 sterren, zoals voor de Kia Magentis en de Hyundai Sonata en Sante Fe. Maar echt slecht is het totale gebrek aan aandacht voor voetgangers. De Santa Fe scoort geen enkel van de in totaal 32 te behalen punten. Ook de Magentis scoort maar 3 punten.

De Toyota Auris behaalt ruim de vijf sterren voor bescherming van volwassen inzittenden en daarnaast vier sterren voor kinderen in de auto en een heel goede drie sterren voor voetgangersvriendelijkheid.

Kijk voor meer informatie op anwb.nl

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)

ANWB B.V.
---