Provincie Noord-Holland

GS blij met bijdrage Schiphol voor omgeving

22-12-2006

Vandaag heeft de Schiphol Group bekend gemaakt nog dit jaar 10 miljoen beschikbaar te stellen voor een verbetering van het woon- en werkklimaat in de omgeving van de luchthaven.

Deze financiële bijdrage komt ten goede aan omwonenden die zich in een zogenaamde schrijnende situatie bevinden. Zij ondervinden ernstige hinder van het vliegverkeer maar vallen buiten alle wettelijke regels die dit moeten compenseren. Voor deze omwonenden worden maatregelen op maat ontwikkeld om hun problemen te helpen oplossen. Ook stelt Schiphol 8,5 miljoen beschikbaar voor de Stichting Mainport en Groen. Zie het persbericht van Schiphol.

Wij zijn blij met deze bijdragen, want dit betekent onder andere dat een oplossing voor de schrijnende gevallen dichterbij komt. De luchthaven biedt Nederland en Noord-Holland veel voordelen, maar dan moet je ook oplossingen vinden en aandragen voor de mensen die grote overlast ondervinden, aldus gedeputeerde Ton Hooijmaijers (Schipholzaken)

De provincie zal samen met de luchtvaartsector en betrokken gemeenten een onafhankelijke organisatie oprichten, die zich zal bezighouden met het beheren en uitvoeren van de maatregelen. De omwonenden die in aanmerking komen voor deze maatregelen, worden aangewezen door deze organisatie. De maatregelen staan niet op zich, maar zullen onderdeel uitmaken van een breder programma dat in ontwikkeling is en dat gericht is op het verbeteren van de leefomgeving van Schiphol. Het is de bedoeling dat in elk geval de provincie Noord-Holland een vergelijkbare bijdrage levert. Gedeputeerde Staten nemen daarover begin volgend jaar een besluit.