Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Directie Internationale Zaken


* 22-12-2006: Verslag Landbouw- en Visserijraad van 19-21 december 2006

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Internationale
Zaken
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
IZ. 2006/2627 22 december 2006
Verslag Landbouw- en Visserijraad
van 19-21 december 2006
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
22 december 2006 IZ. 2006/2627 2

Geachte Voorzitter,

Graag informeer ik u over de uitkomsten van de Landbouw- en Visserijraad die van 19 tot en met 21 december plaatsvond in Brussel.
Zoals elk jaar in december stond de Raad grotendeels in het teken van de vaststelling van de visserijmogelijkheden voor 2007 (total allowable catches - TACs) en het visserijinspanningregime voor het volgend jaar. In de vroege ochtend van 21 december werd unaniem een akkoord bereikt. Ook zijn afspraken gemaakt over het op beperkte schaal toestaan van de pulsevissserij. Over het apart geagendeerde beheerplan tong en schol heeft de Raad met de Commissie op hoofdlijnen afspraken gemaakt, die begin 2007 in een verordeningstekst zullen worden opgenomen.
De Raad heeft voorts over diverse landbouwonderwerpen gediscussieerd. Er is overeenstemming bereikt over een algemene benadering voor biologische productie en etikettering van biologische producten en gesproken over de onderhandelingen met de Russische Federatie over veterinaire en fytosanitaire kwesties. Onder het punt diversen heeft de Commissie onder meer een voorstel gepresenteerd om de bestaande 21 marktordeningen onder te brengen in één nieuwe gemeenschappelijke marktordening. Voorts heeft de Commissie de Raad geïnformeerd over gewasbeschermingsmiddelen en de ontwikkelingen op het gebied van aviaire influenza. Op verzoek van diverse lidstaten waren enkele punten aan de agenda toegevoegd. Zo brachten de Duitse en Oostenrijkse delegaties een punt op over de herstructurering van de Europese suikermarkt, verzocht Polen om noodmaatregelen ter ondersteuning van de de nationale varkensvleesmarkt en hield Tsjechië een pleidooi voor een langere implementatietermijn voor de transportverordening voor dieren.
Zonder discussie zijn als A-punt onder andere aangenomen de voorstellen voor de hervorming van de marktordening bananen en de uitbreiding van de regeling voor energiegewassen tot de tien in 2004 toegetreden EU-lidstaten.

Visserijonderwerpen

Visserijmogelijkheden voor 2007

De Raad heeft met unanimiteit een akkoord bereikt over de toegestane vangsthoeveelheden (total allowable catches - TAC) voor 2007 en over de voorwaarden waaronder op betrokken bestanden kan worden gevist. Voor de voor Nederland belangrijkste bestanden zijn de voorstellen van de Commissie ongewijzigd overgenomen. Dit betekent een daling met 15% voor Noordzee tong, 12,5% voor schol, 14% voor kabeljauw en 25% voor haring. Voor blauwe wijting daalt het Nederlands quotum ongeveer met 19% en voor makreel stijgt het quotum met 13.5%. Voor horsmakreel in de westelijke wateren heeft de Raad, evenals vorig jaar, tot een ongewijzigde TAC besloten. Voor de overige platvissoorten, de zogenaamde geassocieerde bestanden (tarbot/griet, schar/bot), blijven de TACs ongewijzigd.

Soort     Gebied      TAC 2007 Quotum Nederland TAC 2006 Quotum Nederland
Tong      Noordzee      15.020           11.226    17.670        13.143
Schol     Noordzee      50.261           18.901    57.441        21.470
Kabeljauw Noordzee      19.957            1.914    23.205         2.226
Haring    Noordzee     341.063           62.900   454.751        79.936
Makreel   West.        422.551           23.786   415.824        20.954
Horsmakreel West.      137.000           46.801   137.000        46.801
Blauwe wijting West. 1.700.000           51.951 2.000.000        64.053
West. = Westelijke wateren.
Het aantal zeedagen gaat gemiddeld met 10% omlaag, terwijl voor de Nederlandse vloot besloten is tot een reductie met 8%. In het zeedagen systeem is meer flexibiliteit gebracht. De Raad heeft tevens besloten tot het op beperkte schaal (5% van de boomkorvloot) toestaan van de pulse techniek in de boomkorvisserij in 2007. De TAC-dalingen in de platvissector zijn ingrijpend maar volgens mij tegelijkertijd noodzakelijk. Het besluit van de Raad houdt rekening met de situatie van de bestanden en biedt tegelijkertijd perspectief aan de visserijsectoren. De afspraken over de zeedagen komen redelijk tegemoet aan de Nederlandse wens voor zoveel mogelijk stabiliteit en flexibiliteit. Ook het besluit over de pulse visserij betekent een verdere stap op het ingeslagen pad van innovatie in de Nederlandse visserijsector.

Beheersplan schol en tong Noordzee

De Raad heeft samen met de Europese Commissie een aantal afspraken op hoofdlijnen gemaakt over het meerjarenbeheer voor Noordzeeschol en tong. Deze afspraken zullen begin 2007 in een Raadsverordening worden vastgelegd. Er is besloten tot een tweefasenaanpak. In de eerste fase zal met strikte beheersregels, waaronder maximale TAC-dalingen van 15%, gewerkt worden aan het op korte termijn bereiken van veilig biologische grenzen.

Voor de tweede fase worden ook een aantal afspraken gemaakt om het bestand te doen groeien naar Maximum Sustainable Yield (Maximale Duurzame Opbrengst) niveaus. Naast TACs zal ook het beheer van de visserij-inspanning (zeedagen) een belangrijke rol spelen. Afgesproken is dat het inspanningsregime van toepassing zal zijn op alle op platvis gerichte visserijtakken en dat het inspanningsregime ondersteunend is voor het TAC beleid. Dat betekent dat de vloot voldoende dagen moet krijgen om de quota te kunnen opvissen. Ook is overeengekomen dat het beheerplan het hoofd instrument is voor het platvisbeheer en uit dien hoofde zal bijdragen aan het herstel van andere bestanden zoals kabeljauw. Dat is belangrijk bij de discussies over de evaluatie van het kabeljauwherstelplan dat voor volgend jaar op de agenda staat.
Ik ben tevreden dat er nu duidelijkheid is over het toekomstig beheer van de platvisvisserij in de Noordzee. De inrichting van het toekomstig platvisbeheer komt in grote lijnen overeen met onze visie. Het oorspronkelijk voorstel van de Commissie was voor mij niet acceptabel en zal tegelijkertijd nu in het licht van deze afspraken worden aangepast. Ik ben mij er van bewust dat de uitvoering van dit plan in de eerstkomende jaren zeer pijnlijke offers zal vergen van de visserijsector. De capaciteit van de vloot zal zich moeten aanpassen aan teruglopende vangstmogelijkheden. De ingeslagen weg is naar mijn overtuiging evenwel noodzakelijk om voor de langere termijn perspectief te houden voor de Nederlandse platvisvisserij.

Landbouwonderwerpen

Veterinaire en fytosanitaire onderhandelingen met Rusland

De Raad debatteerde over de stand van zaken in de veterinaire en fytosanitaire onderhandelingen met Rusland. Het voorzitterschap verzocht de lidstaten in te stemmen met een verklaring waarin de Raad de Commissie ondersteunt in de onderhandelingen in Moskou die nog diezelfde middag zouden beginnen. De Raad onderstreepte unaniem het belang dat de Commissie namens de lidstaten met de Russische Federatie onderhandelt en stemde in met de Raadsverklaring. De verklaring werd direct daarna naar Commissaris Kyprianou in Moskou gestuurd, in de hoop dat er nog voor het einde van het jaar een oplossing bereikt zou kunnen worden.
Ik ben blij dat de Commissaris nog diezelfde middag een principeakkoord heeft bereikt met de Russische autoriteiten, waardoor de dreigende sluiting van de Russische grenzen voor vlees uit de EU-25 is afgewend. De grote Russiche markt voor dierlijke producten blijft zo toegankelijk voor de EU. De Commissaris benadrukte dat de toetreding van Roemenië en Bulgarije niet zou hoeven te leiden tot problemen, omdat de EU veel maatregelen heeft getroffen mogelijke problemen juist aan te pakken en na 1 januari 2007 te voorkomen.
Op woensdag informeerde Commissaris Kyprianou de Raad uit eerste hand over zijn succesvolle onderhandelingen met minister van Landbouw Gordeev. De op dinsdag overeengekomen mondelinge overeenkomst is op woensdag in Moskou schriftelijk verder uitgewerkt. De overeengekomen "administratieve" overeenkomst zal tijdens de Grüne Woche in Berlijn medio januari door beide partijen getekend worden.

Biologische landbouw

Na een debat stemde de Raad in afwachting van het advies van het Europees Parlement met gekwalificeerde meerderheid in met een Algemene Benadering over het voorstel voor biologische landbouw.
Het debat concentreerde zich op de vraag welke drempelwaarde moet gelden voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) in biologische producten. Ik heb aangegeven dat ik voorstander ben met de horizontale regelgeving over GGO-etikettering. Ik heb - daarin gesteund door meerdere lidstaten en de Commissie - aangegeven dat een nultolerantie niet werkbaar zal zijn voor de sector. Besloten is om in de overwegingen van de verordening te verduidelijken dat de aanwezigheid van GGO's in biologische producten exclusief beperkt zal zijn tot toevallige en technisch onvermijdbare hoeveelheden, maar dat de drempelwaarde van 0,9% blijft staan.
Ook over de etiketteringsregels werd nog gedebatteerd. Het bereikte compromis doet recht aan de Nederlands wens om indien van toepassing op producten te kunnen vermelden dat er ook biologische ingrediënten in verwerkt zijn. Deze mogelijkheid betekent een stimulans voor de biologische productie en een betere informatie voor de consument. Daarmee wordt overigens niet getornd aan de strenge regels voor de gouden standaard voor biologische producten. Alleen die mogen een biologisch logo voeren. Het nog nader vorm te geven EU-logo wordt met de nieuwe regelgeving verplicht voor biologische producten uit de EU.
Daarnaast is er een herzieningsclausule opgenomen waarin wordt gesteld dat de Commissie in 2011 een rapport presenteert aan de Raad. Hierin zal worden geëvalueerd hoe deze nieuwe regelgeving heeft uitgepakt voor de sector en of nieuwe communautaire regelgeving mogelijk en nodig is, onder meer voor het toepassingsgebied, waarbij ook specifiek gekeken zal worden naar de positie van de cateraars.

Diversen

a) Eén gemeenschappelijke marktordening

Commissaris Fischer Boel presenteerde in de Raad het voorstel voor één gemeenschappelijke marktordening. In deze verordening bundelt de Commissie de 21 bestaande marktordeningen en enkele andere relevante verordeningen. De Commissie verwacht veel voordelen van deze bundeling, waaronder een verlaging van de administratieve lasten. De Commissaris benadrukte dat deze hervorming niet leidt tot het wijzigen van bestaand beleid, maar past in het streven van de Commissie tot het vergaand (technische) vereenvoudigen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Nadat de Raad in 2007 de hervormingsvoorstellen voor de marktordeningen voor groeten en fruit en gedistilleerde dranken heeft goedgekeurd, zullen ook deze verordeningen in de gemeenschappelijk marktordening opgenomen worden. De Raad nam kennis van de informatie van Commissaris Fischer Boel.

b) Hervorming suikermarkt

Duitsland en Oostenrijk - gesteund door enkele andere lidstaten - pleitten tegen de achtergrond van de achterblijvende belangstelling voor de opkoopregeling voor suiker voor een vervroegde éénmalige onttrekking van suikerquotum voor de campagne 2007/2008. De Commissie verklaarde dat er in de hervormde marktordening geen juridische grondslag bestaat voor een dergelijke onttrekking. Verder gaf Commissaris Fischer Boel aan dat zij van mening is dat tot 31 januari alle aandacht gericht moet zijn op het slagen van de opkoopregeling.

c) Situatie op de markt voor varkensvlees

De Poolse minister hield een pleidooi voor crisisinterventie om de slechte situatie op de markt voor varkensvlees in Polen te verbeteren.
De Commissaris benadrukte dat de lage prijzen op de Poolse markt vooral te wijten zijn aan de sterk toegenomen productie na toetreding van Polen tot de EU en geen aanleiding te zien voor crisisinterventie. Daarop nam de Raad kennis van het Poolse verzoek.

d) Gewasbeschermingsmiddelen

De Raad nam zonder discussie kennis van de schriftelijke informatie van het Finse voorzitterschap over de voortgang van de Raadsbehandeling van de Verordening voor het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen (herziening van richtlijn 91/414/EEG) en de thematische strategie en de richtlijn duurzaam gebruik van pesticiden (gewasbeschermingsmiddelen en biociden). De Raad heeft de schriftelijke informatie van de Commissie ter kennisgeving aangenomen.

e) Aviaire influenza

Aan de hand van een schriftelijke mededeling informeerde de Commissie de Raad over de stand van zaken rondom de aviaire influenza in de EU en derde landen. De Raad heeft de schriftelijke informatie van de Commissie ter kennisgeving aangenomen.

f) Dierenwelzijn tijdens transport

De Raad nam kennis van het verzoek van Tsjechië de implementatietermijn voor de transportverordening voor dieren met twee jaar te verlengen tot 2009. De Commissie benadrukte, geheel in lijn met het Nederlandse standpunt, dat gelet op het belang van dierenwelzijn, een langere overgangstermijn niet gerechtvaardigd is.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
dr. C.P. Veerman