Nederlandse Islamitische Omroep

Vrijdag 22 december 2006


----------

Onderwerpen Nio-radio
23 december 2006, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Zaterdag in De Horizon

Vrouwensalon
De emancipatie van moslimvrouwen is een 'hot issue'. Meer dan 300 moslima's kwamen afgelopen zondag in Utrecht bijeen om hun maatschappelijke positie ter discussie te stellen. De vrouwen kwamen uit alle hoeken van het land om workshops te volgen en te genieten van muziek en theater tijdens de door FORUM georganiseerde 'Vrouwensalon'. In De Horizon een gesprek met onder andere Haseena Bakhtali. Deze politieagente en moeder van twee kinderen gaf een boeiende workshop Emancipatie en Ontwikkeling.

Digitaal offeren
Het Offerfeest betekent voor de meeste moslims al lang niet meer een schaap ritueel laten slachten. In plaats daarvan kiezen steeds meer Islamitische families voor het doneren van een bedrag aan een arm land, waar dan ter plaatse een schaap voor kan worden gekocht en geofferd. De stichting Islamic Relief speelt in op deze traditie met de Qurbani Aktie. Mensen kunnen via internet een schaap of koe doneren in een land naar keuze. De Horizon wil alles weten van deze moderne vorm van liefdadigheid en sprak met directeur Boujalikh van de stichting.

Diploma voor recitatie
Mannen en vrouwen reciteerden afgelopen maandag in Rotterdam. Op de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) was een bijzondere diploma-uitreiking, namelijk een 'Ijazaa-ceremonie'. Ijazaa is de term voor het getuigschrift dat iemand krijgt voor het in een traditionele stijl reciteren van de koran. De Koran zou in zeven stijlen, oftewel 'riwayat' aan de Profeet zijn doorgegeven. De bekendste zijn de Hafs en de Warsh riwaya. De riwayat mogen alleen onderwezen worden door mensen die via overlevering naar Mohammed zijn te herleiden. De Horizon was aanwezig op de UIR voor deze Ijazaa-ceremonie en gaat dieper in op de authentieke vormen van koranrecitatie.

Voor de redactie:
Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of redactie@islamitischeomroep.nl Postbus 336, 1200AH Hilversum