Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

18 december 2006. EMBARGO TOT 24 DECEMBER 11.30 UUR

Pupillen blijken instinker, shampoo is een makkie

Meer dan de helft van de basisscholieren denkt dat het een fabeltje is dat de pupillen van je ogen groter worden als je iets leuks. Dat blijkt uit de inzendingen voor de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2006. Maar één op de vijf inzenders wist dat dit komt door een stofje dat vrij komt in het oog. Hoe schuim van shampoo ontstaat, bleek voor de meeste inzenders een makkie. Bijna 85 procent van de inzenders wist hierop het goede antwoord, namelijk dat er zeepmoleculen in shampoo zitten. NWO organiseert de quiz samen met VPRO.

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2006 was minder makkelijk dan die van 2005. Er waren 18 inzendingen met nul fouten. Daar zaten zeven scholen bij. Gemiddeld hadden de deelnemers meer dan vijf van de acht vragen goed. Jongens en meisjes zijn bijna even slim. De jongste inzenders in de leeftijdsklasse tot en met acht jaar waren slimmer dan hun oudere quizgenoten. Overleggen over de antwoorden blijkt zeker nuttig te zijn. Klassen hadden gemiddeld zes van de acht vragen goed, terwijl kinderen die alleen instuurden vijf goede antwoorden wisten te geven.


*** Winnaars individueel ***
De televisie-uitzending is gewonnen door Sterre Stoter (11 jaar) uit Apeldoorn. Zij had zes van de acht vragen goed.

Winnaar van de kranteninzenders is geworden Jorn Hiemstra (10 jaar) uit Bunnik. Jorn wint een reis met zijn gezin naar een Europese hoofdstad. De tweede prijs gaat naar Jan Pieter Penninga (8 jaar) uit Zuidhorn. Hij mag met zijn gezin naar een hoofdstad in de Benelux. Jan Bert Slochteren (11 jaar) uit Groningen wint de derde prijs, een reis naar een Nederlandse provinciehoofdstad.


*** Winnaar scholen ***
Uit de inzenders met nul fout trok de notaris groep 8 van de Kamperfoelieschool uit Huizen. De leerlingen van deze klas gaan op schoolreisje naar een Nederlandse provinciehoofdstad.


---
Noot voor de redactie,