Ministerie van Defensie

23-12-2006 21:00

STAATSSECRETARIS BEZOEKT DEFENSIEPERSONEEL IN MIDDEN-OOSTEN

Foto: Hennie Keeris - De staatssecretaris overhandigt een lid van de Koninklijke Marechaussee een cadeau.
klik voor vergroting

Vandaag hadden Staatssecretaris van Defensie van der Knaap en vice-admiraal Kelder, commandant der zeestrijdkrachten, een ontmoeting met Nederlandse militairen en hun familie in het Midden-Oosten.In Tel Aviv spraken zij de Nederlandse UNTSO-waarnemers (United Nations Truce Supervision Organization) en de militairen van de EU BAM (European Union Border Assistance Mission).

Tijdens de gezamenlijke maaltijd complimenteerde Van der Knaap de Nederlanders met hun belangrijke werk in deze moeilijke regio. Daarnaast prees hij hen gelukkig dat ze zich in kersttijd zo in het hart van de bijbelse geschiedenis bevonden. "Tenslotte is het op een steenworp afstand van hier, in Betlehem, allemaal begonnen."

Nederland neem al sinds 1956 deel aan UNTSO. Momenteel zijn dertien Nederlandse waarnemers in Israël, Libanon en Syrië hiervoor ingezet. Sinds november 2005 neemt Nederland met drie medewerkers van de Koninklijke Marechaussee in Rafah deel aan BAM, de Europese missie op de grensovergang tussen Egypte en Israël.

Tijdens de kerstdagen brengen de staatssecretaris en de admiraal Kelder een bezoek aan Hr.Ms. Van Galen, het Nederlandse fregat dat sinds vorige week deel uitmaakt van de Maritime Taskforce van UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon). Op kerstavond wonen zij de gezamenlijke kerstdienst bij.

Het Nederlandse fregat controleert het zeegebied voor de Libanese kust op illegale wapentransporten en draagt bij aan handhaving van een veilige situatie in de wateren voor de kust van Libanon. De Nederlandse deelname aan het maritieme deel van UNIFIL duurt tot 1 september 2007 . In maart volgend jaar neemt het zusterschip Hr.Ms. Van Speijk de taken van de Van Galen over.

Morgen heeft de staatssecretaris bilateraal overleg met zijn Israëlische ambtgenoot Ephraim Sneh.
Staatssecretaris van der Knaap bezocht de afgelopen jaren met kerst eerder de Nederlandse militairen in Afghanistan, Bosnië en de golfregio.

Voor meer informatie klikt u op onderstaande links.

Gerelateerde links:
UNIFIL
UNTSO
Zie het origineel