PH Nieuwsbrief 240.10

Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht


UITKERING AAN ZORGVERZEKERAAR MOET ANDERS


Een zorgverzekeraar ontvangt uit de centrale kas in Amstelveen ongeveer tweederde van zijn inkomsten. De rest komt binnen uit nominale premies. De centrale kas wordt gevoed uit de procentuele premies die bedrijven inhouden op het salaris. De hoogte van de uitkering uit de centrale kas aan de zorgverzekeraar is thans vooral gebaseerd op aantal, leeftijdsopbouw en man/vrouw verdeling van het verzekerden bestand. De uitkering is niet erop gericht om sociaal economische gezondheidsverschillen te verkleinen. Dan zou bij de hoogte van de uitkering meespelen, of verzekerden wonen in een achterstandsgebied, laag opgeleid zijn, horen tot etnische minderheden en weinig verdienen. De mate waarin bij de uitkering aan zorgverzekeraars rekening moet worden gehouden met het verkleinen van de gezondheidsverschillen, is een politieke keuze. Regering en parlement moeten expliciet beslissen dat ze gezondheidsverschillen verkleinen. Die beslissing is te onderbouwen met gegevens van het RIVM en prof. Johan Mackenbach van de Erasmus Medisch Centrum. Dit voorstel deed ondergetekende op woensdag 20 december aan vier public health parlementariërs van PvdA (Lutz Jacobi), CDA (Janneke Schermers), Christen Unie (Jan Voordewind) en SP (Agnes kant). Dit gebeurde tijdens een debat dat het Public Health Forum organiseerde in het Novotel tegenover het Binnenhof. Aan dat debat namen behalve de genoemde personen ook de Public health hoogleraren uit Amsterdam (Niek Klazinga), Leiden (Paulien Verloove) en Nijmegen (Koos van der Velde) deel. Het debat werd gevolgd door zo'n 150 belangstellenden, waaronder een groep medische studenten uit Utrecht. Hieronder volgen nog een paar berichten over dit debat.

CDA EN PVDA GAAN ONDERHANDELEN OVER 8% GROEI VOOR DE AWBZ


Over de economisch ongunstige jaren 1994 -2004 groeiden de Awbz-bestedingen jaarlijks met 8%. Sinds 2005 is die groei 3%. In het Public Health debat op 20 december -zie bericht hierboven- zegden de kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) en Janneke Schermers (CDA) toe om in de formatie-onderhandelingen de wenselijke Awbz groei te bespreken. Ondergetekende bracht dit punt in tijdens dit debat, omdat bij 3% groei continu maatschappelijke onrust te verwachten is: nu eens van verpleeghuizen, dan weer van de thuiszorg en daarna van de zwakzinnigenzorg. Indien die 8% niet haalbaar is vanwege een andere prioriteitenstelling, laten politieke partijen dan zeggen hoe men de indicatiestelling wil aanscherpen en daarmee de groei terugbrengen naar 3%. Die keuze bevordert niet de toegang tot de publieke zorgsector, maar is wel duidelijk. Andere punten die in het debat naar voren kwamen waren in telegramstijl: een rookverbod in restaurants en de behoefte aan beleid niet per wet of per sector, maar rond een volksgezondheidsprobleem, bijvoorbeeld rond overgewicht, gedragsproblemen bij de jeugd en het toenemend aantal depressies.

RECENTE ONTWIKKELINGEN IN INDICATIESTELLING AAN DE ORDE OP 9 MAART 2007


Het beleid van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), De AWBZ bekostiging op basis van zorgzwaartepakketten, de indicatiestelling in de WMO, de ervaringen van cliënten met de Awbz indicatiestelling, de ziekenhuistransferpunten en de Wmo, de opvattingen van cliëntenorganisaties, de stroomlijning van de indicatiestelling door CIZ, UVW's en de Centra voor Werk en Inkomen; het persoonsgebonden budget: al deze onderwerpen komen aan de orde op het zesde congres over indicatieastelling sinds 2001, dat het Julius Centrum jaarlijks organiseert. Gekozen is voor uitsluitend plenaire lezingen met veel tijd voor discussie en vragen. Wil je op één dag je kennis bijspijkeren? Wil jij je mening vormen op basis van discussies met collega's? Wil je weten hoe er zoal wordt gedacht over indicatiestelling? Surf dan naar www.integratedcare.nl/nascholing De papieren brochure wordt je toegezonden in de loop van januari.


AANTAL DAKLOZEN NEEMT TOE


Verontrustend is de trend dat steeds meer mensen met een verstandelijke beperking, ex gedetineerden, illegalen en onverzekerden in het dak- en thuislozencircuit terecht komen. Het Rijk en de vier grote gemeenten in het land hebben in februari 2006 daarom een structuurplan voor de OGGZ gepubliceerd (G4-nota). Deze nota is een redelijke eerste aanzet. Maar beheersing van de overlast staat centraal, niet de preventie en de behandeling van de dak- en thuisloze zelf. Juist in de behandeling is met samenwerkende partners veel te bereiken in de vorm van het opzetten van ketenzorgprogramma's en het stimuleren van maatschappelijk ondernemen. Deze opvatingen kwamen naar voren tijdens de jaardag van de NVAG. Deze dag vond plaats op 15 december in Utrecht. Circa zestig sociaal geneeskundigen bezochten die dag hostels, een zorgcentrum voor daklozen en de setting waarin artsen heroïne toedienen. Ben je beleidsarts, medisch adviseur of manager? Surf dan naar www.nvag.nl en word lid van deze vereniging. Op deze webstek vind je een uitgebreid verslag van de jaardag op 15 december .


METHADONVERSLAAFDEN IN KAART GEBRACHT


Op welke wijze kunnen we cliënten in begeleidingstrajecten en methadonprogramma's monitoren? Deze vraag stond centraal voor de werkgroep OGGZ onder leiding van Centrum Maliebaan beleidsmedewerker Annegien Lange. Het gaat hier om een groep die vrij moeilijk toegankelijk is voor onderzoek en daarom ook vaak buiten studies wordt gelaten. In navolging van de methodiek bij de spoedzorgprojecten van het Julius Centrum, werd besloten tot een meetweek, die effectief bestond uit een periode van 14 dagen in november. Alle cliënten van de methadonprojecten - op recept, in de thuisbehandeling, bij de hostels en bij de zorgcentra - werden ondervraagd over hun ervaringen met de begeleiding die zij krijgen bij Centrum Maliebaan. Het kostte soms moeite wantrouwen, weerstand en achterdocht van de cliënten te overwinnen, maar uiteindelijk resulteerden de inspanningen in een totaal van 260 ingevulde vragenlijsten; een respons van 50,4 %. Onderzoeker drs. Hajar Belkadi zal de analyses invoegen in de jaarrapportage 2006 rond de kwaliteitsmonitor van Centrum Maliebaan, die in februari 2007 verschijnt. Wil je meer informatie over de wijze van aanpak of over de resultaten? Neem dan even contact op met Gerdien de Weert (g.h.deweert@umcutrecht.nl) of Hajar Belkadi (h.belkadi@umcutrecht.nl).

INTEGRATIE JEUGDGEZONDHEIDSZORG EN JEUGDZORG ZAL MOEIZAAM GAAN


In de vorige Nieuwsbrief stond een bericht dat integratie tussen jeugdgezondheidszorg en jeugdzorg al sinds het eerst Medisch Opvoedkundig Bureau sinds 1928 moeilijk verloopt. Ik deed een oproep aan Nieuwsbrieflezers om voorstellen te doen om deze wel te bereiken. Dat zal moeilijk lukken, aldus de reacties van de utrechtse jeugdarts Ben Rensen en de Rotterdamse oud-thuiszorg manager Jan Knipscheer. Ben Rensen mailt: Dat de integratie tussen medische en sociale jeugdzorg niet lukt heeft te maken met het nog steeds Descartiaanse denken en de scheiding tussen lichaam en geest.Terwijl in de medische sector, met name in de neurobiologie men er steeds meer achter komt dat sociale invloeden zoals gezinsgeweld en traumatische ervaringen ook zichtbare afwijkingen vertonen in de hersenen, blijven de sociale wetenschappen nog steeds denken dat menselijk gedrag volgens relatief simpele denkmodellen gestuurd wordt. Het zou dus een illusie zijn te menen dat jgz en jz te integreren zouden zijn zolang hun paradigmata niet te verenigen zijn. Jan Knipscheer schrijft mij: De integratie tussen het medische en het sociale gaat zeker niet vanzelf. Maar in het verleden werkte de gezinszorg ook niet samen met de wijkverpleging. Daar lag ook van alles aan ten grondslag. Uiteindelijk is de samenwerking door de politiek afgedwongen. Essentieel is dat er een stok achter de deur is (bijv geldkraan dicht) en dat professionals zien dat klanten het willen en als ze het niet zelf doen, dat er een ander is die het doet. Is er een Nieuwsbrieflezer met een wat positiever geluid? Zo ja, stuur dan en mail naar PH.Nieuwsbrief@planet.nl

WORKSHOP OVER MEDISCH SAMENWERKEN EN MEDISCHE ORGANISATIE OP 16 JANUARI


De Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs organiseert op 16 januari 2007, 1400 -1630 uur een workshop over twee rollen uit het zogeheten CANmeds model: de lerende arts als Samenwerker en de lerende als Organisator. De workshopleiders, Irene Slootweg, senior beleidsmedewerker van het Onderwijsinstituut VUmc, en Dick de Jong, chirurg VUmc, zijn beide betrokken bij de ontwikkeling van deze rollen in het geneeskundig curriculum van het VUmc. Plaats van samenkomst: UMC Utrecht, A.A. Hijmans van den Berghgebouw, Lokaal HB 4.04a op de 4e verdieping.


ERNSTIGE ZIEKE HUISARTS IGNACE SCHRETLEN PUBLICEERT GEDICHTEN EN AFORISMEN


Bij de dokter komt beter voor goed; Vroeger fungeerde de huisarts als vluchtheuvel, nu als vangrail;Tijdens het wachten kunt u mooi beginnen met wat rust te nemen; Veel mensen komen zelfs de afspraken die ze met zichzelf maken niet na; Het patent van God op de mens is bijna verstreken. Dit zij enkele van de aforismen die huisarts, dichter en beeldende kunstenaar Ignace Schretlen binnenkort publiceert in zijn gedichtenbundel Een onvermoede bocht. Ignace Schretlen schreef vroeger onder pseudoniem Alexander van Es vele columns in Medisch Contact. Zijn bekendste boek Anatomie van het gevoel' werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Thans is ignace Schretlen ernstig ziek. Het sterven is nabij. Heb je hem gekend? Ben je onder de indruk van gedichten en aforismen, stuur een email. Zijn nieuwe gedichtenbundel heeft als ISBN nummer heeft ISBN-13: 978-90-806809-4-4. Hij geeft de bundel in eigen beheer uit en je kunt deze bestellen via www.IgnaceSchretlen.nl Via die webside kun je ook met Ignace emailen.


WERKSTUDENTEN GEZOCHT VOOR ONDERZOEK NAAR MEERWAARDE PATIENTENORGANISATIES


Wat is de rol van patiënten- en gehandicaptenorganisaties in het licht van het veranderende zorgstelsel waarbij er steeds meer vanuit patiëntenperspectief bekeken wordt en de patiëntenstem een steeds belangrijkere vorm gaat aannemen? Deze vraag proberen Julius onderzoekers te beantwoorden in een onderzoek dat afgelopen november is gestart OP VERZOEK VAN HET Fonds PGO naar de maatschappelijke meerwaarde van alle patiënten- en gehandicaptenorganisaties die door de overheid gesubsidieerd worden. Voor het onderzoek zijn gegevens nodig over de activiteiten die de organisaties ondernemen. Hiervoor zoeken we werkstudenten die in de eerste twee maanden van 2007 minimaal 80 uur beschikbaar is om onderzoek te doen bij Fonds PGO in Haarlem in de dossiers die daar over deze organisaties beschikbaar zijn. Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over 180 verschillende aandoeningen, de manier waarop patiënten daarmee omgaan en wat voor knelpunten ze tegen komen, of weet je iemand anders die interesse heeft, stuur dan een e-mail naar onderzoeker drs. Mascha Berk op M.B.Berk@umcutrecht.nl. Nieuwsbrieflezers in de buurt van Haarlem vragen wij specifiek na te denken over mogelijke kandidaten.


VWS ZOEKT BELEIDSMEDEWERKER VOOR TWEEDELIJNS SOMATISCHE ZORG


De directie Curatieve Zorg zoekt op korte termijn een persoon "die een brug kan slaan tussen strategische beleidsinzichten en de dagelijkse casuïstiek, die resultaatgericht is, verantwoord risico's durft te nemen en in staat is een relevant netwerk op te bouwen en te onderhouden". Inlichtingen met betrekking tot de functie bij Ellen Bien, plv. directeur Curatieve Zorg, tevens hoofd van de afdeling Tweedelijns Somatische Zorg, telefoon 070 - 340 7085 of of Manon Jansen coördinator van het cluster prestaties ziekenhuizen en medisch specialisten, tel 070-3407622. Inlichtingen over de sollicitatieprocedure zijn verkrijgbaar bij mevrouw E. Reininga, telefoon 070-340 7641

PRETTIGE FEESTDAGEN TOEGEWENST DOOR PUBLIC HEALTH MEDEWERKERS JULIUS CENTRUM


in 2006 produceerde de Disciplinegroep Public Health acht internationale en vier Nederlandse publicaties, één Engelstalig boek, 41 Public Health nieuwsbrieven, acht congressen, vier meerdaagse cursussen, alle dagen van de week onderwijs voor medische studenten en tal van voordrachten en gastcolleges in den lande. Ook in 2007 staan wij weer voor u klaar. De Public health onderzoekers, (gast)docenten en andere medewerkers van het Julius Centrum wensen u prettige feestdagen en een goed en gezond 2007. Die medewerkers zijn er 25: Margriet van Baar, Hajar Belkadi, Masha Berk, Margriet Hageman, Reinier Haneveld, Kiat Kwee, Marianne van der Linde, Melanie Meier, Rozemarijn van der Meulen, Anouk Niesink, Hedy van Oers, Lenette Rietveld, Guus Schrijvers, Merel Schrijvers, Anne Simkens, Meggelina Smit, Henk van derSteeg, Henk van Stel, Marijke van Straaten, Ingrid Swaans, Jetty Thiessen, Adri Peters, Lidia van Veenendaal, Gerdien de Weert en Ineke van der Wulp.


VERANTWOORDING


Wil je meer weten of een activiteit bijwonen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar Guus.Schrijvers@wxs.nl

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite http://www.integratedcare.nl/

Opsteller van deze nieuwsbrief is:
Guus Schrijvers
Hoogleraar Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel 030 250 9359