Digitale Gemeente Houten

Samenwerkingsconvenant schoolverzuim ondertekend

zondag 24 december 2006 - Bron: Gemeente Houten

Op 11 december 2006 hebben de gemeenten IJsselstein, Houten, Vianen, Lopik en Nieuwegein het samenwerkingsconvenant schoolverzuim ondertekend. Het doel van de aanpak is om jeugdigen van 5 tot 17 jaar, die van school verzuimen, terug te leiden naar school door een snelle en consequente reactie. Het convenant heeft een looptijd van een jaar en zal na die periode steeds stilzwijgend met een jaar verlengd worden. Elk jaar vindt een evaluatie plaats.

Aanleiding
Aanleiding voor het opstellen van dit convenant is de behoefte van de betrokken partnerorganisaties aan een effectief en samenhangend beleid ten aanzien van jeugdigen bij wie sprake is van ongeoorloofd schoolverzuim of dreigende schooluitval.
Met de samenwerkingsafspraken willen de partnerorganisaties een sluitende aanpak creëren. Als het nodig is wordt zorg afgedwongen. De gemaakte afspraken hebben betrekking op de kinderen en jeugdigen die wonen in de gemeenten die het convenant hebben ondertekend.

Schoolverzuim
Beginnend schoolverzuim wordt door scholen aangepakt door middel van een intern schoolverzuimbeleid. Leerplicht voert hierbij de gemeentelijke regie door middel van instructie aan de scholen. Snelle adequate reactie van de scholen (waarbij volledige registratie noodzakelijk is) kan spijbelgedrag in de kiem smoren. Veel preventieve werking gaat uit van de dagelijkse reactie. Lukt het de school niet om het verzuim te stoppen dan dienen stappen gezet te worden op grond van de leerplichtwet.

Rol leerplichtambtenaar
Volgens de regels van de leerplichtwet melden scholen ongeoorloofd schoolverzuim bij de gemeente waar de leerplichtige staat ingeschreven.

De gemeentelijke leerplichtambtenaar reageert op elke melding van een school en neemt in overleg met school contact op met de leerling en/of ouders. Door eigen interventies kan de leerplichtambtenaar proberen het schoolverzuim te stoppen.

Als het niet lukt het schoolverzuim te stoppen, heeft de leerplichtambtenaar verschillende mogelijkheden dit alsnog aan te pakken. Voorbeelden hiervan zijn: het doorverwijzen naar Bureau Halt, het maken van een melding bij Bureau Jeugdzorg met eventueel als vervolg een melding bij de Raad voor de Kinderbescherming of het opmaken van een proces verbaal

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).