Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Steun actie Europese vakbonden tegen uitverkoop publieke diensten

24-12-2006 * Het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) is op internet een handtekeningenactie begonnen tegen de liberalisering van publieke diensten en voor behoud van toegankelijke en hoogwaardige publieke sector. De SP steunt de actie en roept iedereen op om dat ook te doen.

Net als de SP wijst het EVV de introductie van marktwerking in publieke sectoren als openbaar vervoer, nutsbedrijven, thuiszorg, onderwijs en zorg af. De SP roept op om de actie tegen de neoliberale plannen van de Europese Commissie te steunen, die er op gericht zijn om zo veel mogelijk publieke diensten te vercommercialiseren.

Niet de kwaliteit, maar de winstgevendheid wordt steeds belangrijker gemaakt. De liberaliseringen van de afgelopen jaren hebben al duidelijk gemaakt welke schadelijke uitwerking die fixatie op winst heeft, bijvoorbeeld in de zorg, de energiemarkt en het openbaar vervoer. Marktwerking in de publieke sector kent - behalve een kleine groep aandeelhouders en grootverdieners in de top van de geliberaliseerde organisaties - alleen maar verliezers. De kwaliteit gaat achteruit, de prijzen stijgen, de positie van werknemers wordt slechter en burgers hebben er geen baat bij. Het is daarom zeer belangrijk om krachtig tegenwicht te beiden aan de voortdurende drang van liberale politici om steeds vaker publieke diensten in de uitverkoop te zetten.

Draag daarom een steentje bij en steun deze actie van het EVV!