Ingezonden persbericht


CNN Presents: Na Jezus - De eerste Christenen
1e Kerstdag, 20.00 uur

Revolutie, Revisie, Inspiratie - CNN gaat terug naar het ontstaan

van 's werelds grootste geloof

Terwijl 2 miljard Christenen zich voorbereiden op de viering van Kerstmis brengt CNN een uitgebreide documentaire over de tumultueuze eerste jaren van het Christendom - van de kruisiging van Jezus Christus tot de bekering van de Romeinse Keizer Constantijn tot het Christelijk geloof in 313. 'CNN Presents: After Jesus - The First Christians' gaat na hoe de eerste Christenen hun boodschap verkondigden, ondanks interne conflicten over het geloof en de gewelddadige vervolging door Rome.

Onmiddellijk na de kruisiging van Jezus en de verrijzenis voelden de eerste Christenen het als hun taak om hun geloof uit te leggen en uit te dragen. Twee van Jezus' discipelen - Petrus, die predikte dat de volgelingen van Jezus Joden moesten zijn en Paulus, die predikte dat het nieuwe geloof voor iedereen toegankelijk moest zijn - zouden later gezien worden als de eerste en meest invloedrijke leiders in het Christendom. Hun uiteindelijke overeenstemming dat het Christendom toegankelijk zou zijn voor zij die zich bekeerden, en hun zendingsdrang binnen het Romeinse rijk, zorgden voor een snelle verspreiding van het nieuwe geloof. Maar de groeiende macht van het Christendom vormde ook een bedreiging voor het Keizerrijk, dus de Romeinen vermoordden Petrus en Paulus en andere vroege leiders. Christenen werden zo wreed vervolgd dat de overleving van het Christendom herhaaldelijk in gevaar was. Dat het Christendom uiteindelijk 's wereld grootste religie werd is wellicht het tweede grote wonder dat dit geloof voortbrengt.

CNN onderzocht archeologisch bewijsmateriaal en sprak met de meest gerenommeerde autoriteiten over het Christelijk geloof om een antwoord te vinden op dé grote vraag: Hoe triomfeerde Jezus, een rabbijn uit het achterland, en zijn ongeletterde volgelingen over de Romeinse vervolging en vestigde hij een wereldwijd geloof?

Sommige kijkers zullen wellicht verrast zijn dat in deze documentaire ook naar voren komt dat een aantal volgelingen van het Christendom van het eerste uur in meer dan één god geloofde; en dat er veel meer evangeliën waren dan terug te vinden zijn in het Nieuwe Testament; en dat Kerstmis oorspronkelijk in de lente werd gevierd. Er was ook een groep Christenen - de gnostici - die geloofden dat het bestaan van de mens op aarde een fout was en dat verlossing een mystieke ervaring vereiste van zelfontdekking en zelfrealisatie. Zij schreven hun eigen evangelie en hun machtsstrijd met de orthodoxe Christenen vormde een dreiging voor het nieuwe geloof.

'CNN Presents: After Jesus - The First Christians' onderzoekt ook de bijbelse historie van Israël, de vernietiging van de Tempel van Jeruzalem en de gebeurtenissen tijdens het Concilie van Nicea dat gezorgd heeft voor een definitie van het orthodoxe Christendom.

'CNN Presents: After Jesus - The First Christians' wordt uitgezonden op:


1e Kerstdag, maandag 25 december om 20.00 uur - 22.00 uur

Zaterdag 30 december om 20.00 uur - 22.00 uur


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht