BedrijfsautoRAI

Scania lanceert derde Young European Truck Driver competitie

(11/30/2006)
Scania start tijdens de Trucks Eindejaarsmarkt van 26 t/m 28 december met de inschrijvingen voor de Young European Truck Driver competitie 2007. Het is de derde keer dat deze internationale competitie voor vrachtwagenchauffeurs wordt georganiseerd. Het doel van deze tweejaarlijkse competitie is het terugdringen van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op de Europese wegen.
De Young European Truck Driver competitie is van oorsprong een initiatief van de Europese Unie, om jonge vrachtwagenchauffeurs te motiveren tot een anticiperend en veilig weggedrag en zo te zorgen voor een betere verkeersveiligheid in Europa. Scania heeft dit project destijds geadopteerd en de volledige organisatie van deze internationale competitie op zich genomen. In 2003 vond de eerste Young European Truck Driver competitie plaats in 20 landen en dit bleek een groot succes. De tweede Young European Truck Driver competitie in 2005 vond dan ook al plaats in 28 landen en het aantal deelnemers was verdubbeld.

De Young European Truck Driver competitie vindt in 2007 plaats in maar liefst 38 landen. Naast de steun die Scania krijgt van de Europese Unie, wordt er in deze competitie ook samen gewerkt met gerenommeerde instellingen als het CCV/CBR. De inschrijvingen zullen van start gaan tijdens de Trucks Eindejaarsmarkt, die op 26, 27 en 28 december 2007 plaatsvindt in de Brabanthallen in âs-Hertogenbosch. Geïnteresseerde jonge chauffeurs kunnen zich inschrijven tot 31 maart 2007. De eerste ronde in de competitie zal bestaan uit een theoretische test, de tweede uit zuinig en veilig rijden en tijdens de derde ronde draait het om manoeuvreren en het vastzetten van lading. Vervolgens zal dan de nationale finale plaatsvinden tijdens het Truckstar festival in Assen. De Nederlandse chauffeur die deze wedstrijd wint zal eind september 2007 deelnemen aan de internationale finale in Zweden.

Naast het primaire doel om de veiligheid op de Europese wegen te vergroten, zijn er voor de chauffeurs mooie prijzen te winnen. Ook mogen de beste drie chauffeurs van de nationale finale naar Zweden mogen om de internationale finale mee te maken. De hoofdprijs van deze grootse finale zal wederom een nieuwe SCANIA R-Serie zijn ter waarde van ruim â¬100.000,-.

Om deel te mogen nemen aan de Young European Truck Driver competitie, moet men geboren zijn in 1972 of later, in het bezit zijn van een geldig C/E rijbewijs met chauffeurs diploma en als full-time chauffeur werkzaam zijn. Chauffeurs die een ander merk dan Scania rijden, zijn van harte welkom in de competitie.

âScania staat sinds jaar en dag natuurlijk al bekend als een truckproducent van de meest veilige trucksâ, zegt Anders Grundströmer, Managing Director van Scania Beers.â Dit is echter niet voldoende. Scania wil ook haar steentje bijdragen aan het veilig en verantwoord gebruik van haar voertuigen. Door deze competitie worden chauffeurs zich daar meer bewust van. Hiernaast is het een voordeel dat de competitie zich afspeelt op druk bezochte evenementen met veel toeschouwers, waardoor ook overige weggebruikers beter zullen beseffen wat vrachtwagenchauffeurs dagelijks meemaken. Dit kan wellicht leiden tot gedragsverbetering onder automobilisten ten opzichte van vrachtwagenchauffeurs. Tot slot hebben de transportondernemers ook profijt van deze competitie, aangezien de brandstofkosten en het aantal schade reparaties hierdoor omlaag kunnen gaan. Het mes snijdt dus aan twee kanten en Scania is er dan ook erg trots op dit zeer grote en belangrijke evenement te mogen organiseren.â