Ingezonden persbericht


Vanavond in Profiel: Máxima

Profiel: Máxima

Uitzending 26 december 2006, 20.45 uur op Nederland 2

Het was "liefde op het derde gezicht", heeft Willem Alexander ooit gezegd over zijn eerste ontmoeting met Máxima. Het speelde zich af op een chique feest in Sevilla. Gewapend met fotocamera kwam de onbekende Argentijnse op de Prins van Oranje afgestapt. De kroonprins was zichtbaar geïrriteerd. Pas veel later op de avond kwamen de twee in gesprek, het begin van een relatie die nationale geschiedenis zou schrijven.

Want Máxima werd niet zomaar een prinses. Van Oranje Vereniging tot Republikeins Genootschap wordt zij in ons land inmiddels gezien als het sterkste merk dat Oranje in huis heeft. Na de "gewone" Juliana en de "protocollaire Beatrix" geldt Maxima als de toekomstig vorstin die vlot, ambitieus en stijlvol haar rol opeist. In KRO's Profiel schetst Fons de Poel het verhaal van Máxima: hoe een onbekend meisje uit de hogere middenklasse van Argentinië uitgroeide tot een koninklijk talent.

In de uitzending blikken uiteenlopende oranjewatchers terug op de wijze waarop Máxima de harten van Nederland veroverde. Van de politieke storm over de rol van haar vader, tot de persconferenties die zij met speels gemak naar haar hand zette. Van de razendsnelle inburgering tot haar maatschappelijke inzet op terreinen van allochtone vrouwen en het microkrediet. Uit het Profiel zegt programmamaker Fons de Poel komt Máxima tevoorschijn als "dominante vrouw die feilloos in staat is om haar charme en intelligentie in te zetten. Zij is het levende bewijs van de stelling dat de monarchie zich telkens opnieuw moet bewijzen. Het zou mij niet verbazen als zij in de verdere toekomst als de redder van de monarchie zou worden gezien".

Volgende uitzendingen:
27 december, Profiel: Youp van 't Hek
3 januari, Profiel: Eli Asser
4 januari, Profiel: André Rieu (herhaling)
10 januari, Profiel: Pieter van Vollenhoven
11 januari, Profiel: Bassie & Adriaan (herhaling)
17 januari, Profiel: Fons Jansen
18 januari, Profiel: Patrick Kluivert (herhaling)

Als u niet meer op de mailinglist
van Reporter / Profiel wilt staan, klik hier