Ministerie van Defensie

27-12-2006 09:30

Kerst met afghaanse president karzai

Foto: Paul Verheul - De beveiligers van de Force Protection in gesprek met president Karzai

Voor de Nederlandse militairen van het Force Protection peloton van het Regional Command South pakte de kerst dit jaar anders uit dan verwacht. Op kerstavond kregen zij opdracht de Afghaanse president Hamid Karzai voor 36 uur te beveiligen.

De president bracht een verrassingsbezoek aan het hoofdkwartier van het Regional Command South. Nadat generaal-majoor Ton van Loon hem had geïnformeerd over de stand van zaken ten aanzien van de operatie Baaz Tsuka vertrok hij naar Kandahar stad voor een bezoek aan de gouverneur en enkele scholen.

Met hun Fenneks en Bushmasters begeleidde het Force Protection peloton de president naar de Zuid-Afghaanse stad. Samen met de persoonsbeveiliging van de president bewaakte het detachement daar de gouverneursresidentie.

Op Eerste Kerstdag wachtte de verkenners alsnog een verrassing. President Karzai nodigde hen uit voor het diner en nam de tijd voor persoonlijk contact met de mannen van het peloton. âDe president en zijn mensen vonden het erg vervelend voor ons dat wij tijdens de kerst moesten werkenâ, aldus luitenant René, pelotonscommandant. De mannen van het Force Protection peloton voerden hun taak echter met veel plezier uit. âIedereen vond het bijzonder om op deze wijze kerst te vieren.â

Gerelateerde links:
President Karzai bezoekt ISAF Regionaal Commando Zuid