Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Ulenbelt: Vraag herziening van dubieuze WAO-herkeuring

27-12-2006 * Alle mensen die een herbeoordeling voor de WAO hebben ondergaan en met de uitkomst niet eens zijn, moeten controleren of ze door een geregistreerde verzekeringsarts zijn beoordeeld. Als dit niet is gebeurd, moeten zij herziening bij het UWV aanvragen. Deze oproep doet SP-Kamerlid Paul Ulenbelt nu de rechtbank in Roermond en Den Bosch hebben geoordeeld dat WAO-herbeoordelingen alleen door geregistreerde verzekeringsartsen mogen worden uitgevoerd. Eerder kwam de rechtbank in Alkmaar tot dezelfde conclusie.

Ulenbelt: "Naar schatting 60.000 herbeoordelingen zijn onrechtmatig uitgevoerd als het hoogste rechtscollege de uitspraken van de drie rechtbanken overneemt." Als een verzekeringsarts in opleiding het onderzoek heeft gedaan moet zijn of haar supervisor het verzekeringsonderzoek medeondertekenen en moet duidelijk zijn waaruit de supervisie heeft bestaan. Mensen die door de herbeoordeling zijn benadeeld zouden volgens Ulenbelt bij het UWV herziening van de beslissing moeten vragen, ook als de bezwaar- en beroepstermijn van 6 weken is verlopen. "De vaststelling dat het verzekeringsgeneeskundig onderzoek door een onbevoegde is uitgevoerd is een nieuwe omstandigheid die een herziening rechtvaardigt."

Op vragen van de SP over de uitspraak van de rechtbank Alkmaar antwoordde minister De Geus in augustus 2006 dat hij het met de handelswijze van het UWV eens is en het hoger beroep afwacht. Nu de rechtbanken de visie van de minister niet steunen is er volgens Ulenbelt alle redenen dat het UWV de beslissingen herziet.

Bij het Big-register is na te gaan of een verzekeringsarts is geregistreerd. Via de BIG-informatielijn kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 en tussen 13.00 en 17.00 navraag worden gedaan (0900-8998225, EUR 0,10 per minuut). Het BIG-register is ook via mail bereikbaar: info@bigregister.nl. In principe ontvangt u binnen twee werkdagen een antwoord op uw vraag. Vermeldt de volledige naam van de verzekeringsarts(en) die uw herbeoordeling hebben gedaan. Stuur vervolgens een brief aan het UWV onder vermelding van al uw gegevens met de mededeling dat u geconstateerd heeft dat de verzekeringsarts niet geregistreerd is en dat u om herziening van de herbeoordeling vraagt.

De uitspraken van de rechtbanken in Alkmaar, Roermond en Den Bosch zijn te vinden op www.rechtspraak.nl onder de LJN-numers: AY9464, AZ3113 en AZ3410.