Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 20 december 2006

Bekendmaking 'jongste architect van de koning'
Prijsuitreiking kinderontwerpwedstrijd op Paleis Soestdijk

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en het Atelier Rijksbouwmeester maken op donderdag 28 december 2006 om 16:00 uur op Paleis Soestdijk bekend wie de winnaar is van de kinderontwerpwedstrijd 'Ontwerp een paleis voor Willem-Alexander en Máxima'. Het ontwerpen van paleizen was vroeger een taak van de 'architect van de koning' of Rijksbouwmeester. De ontwerpwedstrijd is georganiseerd, omdat het beroep Rijksbouwmeester dit jaar 200 jaar bestaat. Uit 96 inzendingen van kinderen tussen 6 en 12 jaar heeft de jury tien ontwerpen voor een nieuw paleis gekozen. De kinderen die deze tien ontwerpen hebben gemaakt, worden beloond met een VIP-rondleiding op Paleis Soestdijk. Na de rondleiding wordt de winnaar van de wedstrijd bekendgemaakt. Sipke Jan Bousema, onder meer presentator van het AVRO-programma de Museumbende, zal de prijs uitreiken.

Van 24 juni tot en met zondag 1 oktober konden kinderen via de online ontwerpbox van het NAi (www.nai.nl/ontwerpbox) een ontwerp maken van een paleis voor Willem-Alexander en Máxima. Zesennegentig kinderen stuurden hun ontwerp naar het NAi. Alle paleizen zijn op te vragen via de 3D-animatie in de tentoonstelling 'GeWoon Architectuur' over wonen in Nederland. De kwaliteit van de ingezonden ontwerpen was erg hoog en daarom had de jury, bestaande uit Rijksbouwmeester Mels Crouwel, de vroegere directeur van het NAi, Aaron Betsky, en Sipke Jan Bousema een flinke kluif aan de jurering.

Paleis Soestdijk
De tien genomineerde jonge architecten worden ontvangen op Paleis Soestdijk, het paleis waar de oma en opa van prins Willem-Alexander hebben gewoond: Koningin Juliana en prins Bernard. Honderden jaren bleven de deuren van Paleis Soestdijk gesloten voor publiek, omdat het paleis altijd bewoond werd door prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen. Nu de laatste bewoners zijn overleden, is het paleis sinds kort opengesteld. Eerst mogen alleen de bewoners van Baarn en Soest het paleis bezoeken. Voor de tien jonge architecten wordt op 28 december een uitzondering gemaakt. Vanaf 1 februari 2007 tot eind 2009 is het paleis toegankelijk voor iedereen. Voor kinderen zullen vanaf de zomer van 2007 speciale rondleidingen worden gehouden (zie www.paleissoestdijk.nl ).

Geschiedenis
Tweehonderd jaar geleden, in 1806, stelde de Koning van Holland de eerste Rijksbouwmeester aan. Jean Thomas Thibault was de eerste Rijksbouwmeester. Hij ontwierp tussen 1806 en 1810 voor Paleis Soestdijk twee kamers. Toen Thibault te oud was om nog te ontwerpen, werd er een nieuwe Rijksbouwmeester aangesteld. En toen die te oud werd, werd ook hij opgevolgd door een nieuwe Rijksbouwmeester. De verschillende Rijksbouwmeesters ontwierpen scholen, postkantoren en gemeentehuizen. Nu, tweehonderd jaar later, is Mels Crouwel Rijksbouwmeester. Mels Crouwel ontwerpt niet, zoals Thibault, paleizen en andere grote gebouwen, maar geeft vooral adviezen aan de regering over gebouwen, wegen en het landschap. Hij heeft de regering bijvoorbeeld geadviseerd hoe Paleis Soestdijk het beste aangepast kon worden om er publiek te ontvangen. Want om van een paleis een museum te maken, moet er een kassa komen voor de toegangskaartjes, een garderobe voor de jassen, een restaurant waar je wat kan drinken, extra wc's en nog veel meer. In het paleis is nu een film over het leven van Juliana en Bernard, mooie kamers waar zij bezoekers uit het buitenland ontvingen, een grote en een kleine eetzaal, een slaapkamer met groeistreepjes van de prinsjes en prinsesjes die hier gewoond hebben, en nog veel meer.

Programma
De kinderen en hun ouders worden om 14.45 uur ontvangen in de Oranjerie van het paleis. Daarna krijgen alleen de kinderen een rondleiding door Paleis Soestdijk. Om 16.00 uur maakt Sipke Jan Bousema de winnaar bekend en wordt er getoast met kinderchampagne. Journalisten die aanwezig willen zijn bij de prijsuitreiking kunnen zich aanmelden tot en met 27 december via press@nai.nl.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over de NAi Ontwerpbox

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: woensdag, 20 december 2006