Ingezonden persbericht


Persbericht 22 december 2006

Kijkje achter schermen van educatieve televisie
Kinderen ontdekken Cleverland

Het Mediapark in Hilversum opent donderdag 28 december van 10.00 tot 17.00 uur haar deuren voor Cleverland. Dit unieke evenement biedt een actief kijkje achter de schermen van educatieve televisie, radio en internet. In de vorm van een ontdekkingsreis. Het is gratis toegankelijk en bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar en hun (groot)ouders. Tijdens het evenement worden twee televisieprogramma's over Cleverland gemaakt.

Initiatiefnemer Teleac/NOT en een deelnemende organisaties als Open Universiteit Nederland willen zo het belang van educatieve programma's onderstrepen. Want leren is leuk. Daarom zijn kennisoverdracht en een leven lang leren belangrijke aspecten in het gevarieerde aanbod van PeuterTV, Schooltv en Teleac. De rol die de publieke omroep daarbij vervult is cruciaal.

Een reis door Cleverland
Kennis is essentie, leren is boeiend én spannend. In Cleverland kunnen kinderen dat meemaken. Samen met hun (groot)ouders maken ze een avontuurlijke reis door een vijftal steden boordevol kennis. Over natuur, taal, geschiedenis, opvoeden en gezondheid. In elke stad valt er wat te beleven en staat één van de thema's centraal. Zo is Smart City uitgerust met testlabs en een sterrenwacht. In City of Stories kun je leren rappen en leest Koning Koos verhalen voor in het Zandkasteel. Shop City laat zien wat boodschappen en opvoeding met elkaar te maken hebben en in Fit City draait alles om gezondheid. Hoe groentes in het verleden smaakten? Dat kan geproefd worden in History City. En in de hoofdstad Capital C treden diverse artiesten op.

Uitdagende opdrachten
Een spel met vragen en uitdagende opdrachten leidt de bezoekers door Cleverland. Daarbij spelen presentatoren van een groot aantal educatieve programma's van de publieke omroep een actieve rol. Op die manier kunnen kinderen hun televisiehelden ontmoeten.

Wereldwijs in Cleverland
Tijdens Cleverland worden twee televisieprogramma's genaamd 'Wereldwijs in Cleverland' gemaakt. Deze worden op 31 december (18.45 uur) en op 1 januari om (16.05 uur) uitgezonden op Nederland 2. Bart Peeters presenteert het eerste programma waarbij 4 teams van Bekende Nederlanders met hun kinderen tegen elkaar strijden. De uitzending van 1 januari wordt gedaan door Pernille La Lau, waarbij er een sfeerimpressie wordt gegeven van het evenement.

Bekende Nederlanders die tegen elkaar strijden zijn:
- Kees Prins en zijn zoon Willem (13)

- Naomi van Es (10) en haar moeder Monique. (Naomi speelt Julia in de serie Evelien)
- Bert van Leeuwen en zijn dochter Carlijn (10)
- André van der Toorn en zijn zoon Floris (7)

Cleverland is een initiatief van Teleac/NOT met een inhoudelijke medewerking van Open Universiteit Nederland en Stichting Kennisnet Ict op School.