Ingezonden persbericht


Persbericht (28 december 2006)

Oude schildering ontdekt in de Pieterskerk in Leiden.

In de week voor kerstmis werd, tijdens restauratiewerkzaamheden aan de Pieterskerk in Leiden origineel schilderwerk aangetroffen uit een van de vroegste bouwfases van de kerk. Bij het demonteren van één van de laatste spanten die moet worden gerestaureerd, kwam plotseling de schildering tevoorschijn.

Jan Dröge, de bouwhistoricus die de restauratie begeleidt, was erg onder de indruk. Volgens hem dateert de schildering uit ca 1425. "Dit is een bijzondere vondst. Het is een kwetsbare krijtachtige tekening die dringend geconsolideerd moet worden. Maar eerst moeten we nader onderzoeken welke materialen zijn gebruikt en wat er is geschilderd."

Ton Boon, directeur van de stichting die de Pieterskerk beheert, licht verder toe: "voor ons is dit een volslagen verrassing. We wisten wel dat het plafond vroeger rijk beschilderd moet zijn geweest; dat was gebruikelijk." Is er iets over deze schilderingen bekend en zijn er nog meer van deze vondsten te verwachten? "Nee, eigenlijk niet. We hebben al eerder geconstateerd dat er sporen zijn van schilderwerk op de spanten en er zijn duidelijke loogsporen op het gewelf gevonden, waarmee in het verleden de aanwezige schilderingen zijn verwijderd. Maar afbeeldingen van de schilderingen zijn er niet. We weten dus niet wat er heeft gezeten en wanneer het is verwijderd."

De balk waarop de schildering is aangetroffen is zelf ook heel bijzonder. De draagconstructie waar de balk deel van uitmaakt, bevat doorgaans 5 balken. Maar op deze plaats is één balk bewerkt alsof die uit twee gedeelten bestaat. Later is daar nog een andere balk tegenaan gezet. Toen deze werd verwijderd kwam de schildering te voorschijn.

De Pieterskerk in Leiden is onderworpen aan een ingrijpende restauratie, en was medio december in het nieuws vanwege de steigerrondleidingen. 20 december werd in Monnickendam een extra subsidie uitgereikt uit handen van de directeur van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. Kan daar meteen het onderzoek en de restauratie van deze schildering uit worden bekostigd? Boon: "Nee, de subsidie is voor de restauratie van de lage ramen, en dat is ook hard nodig. Maar zo'n schildering onderstreept duidelijk welke rijkdom een monument als de Pieterskerk voor ons is."

einde persbericht


Ingezonden persbericht