Ingezonden persbericht


Persbericht

Sojaconsumptie vanaf kindertijd heeft gunstig effect op latere leeftijd

Risico op borstkanker daalt met 58%

Breda, 21 december 2006. ­ Vrouwen die vanaf hun kindertijd regelmatig soja consumeren, hebben twee keer minder kans om borstkanker te ontwikkelen. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door het Amerikaanse nationale kankerinstituut.

Vrouwen uit Westerse landen hebben een hoger risico op borstkanker dan Aziatische vrouwen. In de Verenigde Staten (VS) komt borstkanker bijvoorbeeld vier tot zeven keer zoveel voor als in China of Japan. Maar als Aziatische vrouwen naar de VS verhuizen, stijgt het risico op het ontwikkelen van borstkanker drastisch. Binnen enkele generaties is het risico zelfs gelijk aan dat van hun Amerikaanse landgenoten. De verklaring hiervan kan men vinden in het voedingspatroon, dat na de emigratie verschuift van een Aziatische voeding - rijk aan soja - naar een Westerse voeding.

Een recent onderzoek bij Aziatisch-Amerikaanse vrouwen tussen 25 en 55 jaar bevestigt deze stelling. Onderzoekers vergeleken de sojaconsumptie van 597 vrouwen met borstkanker met die van 966 vrouwen zonder borstkanker. Hieruit blijkt dat de vrouwen zonder borstkanker tot op heden gemiddeld meer soja hadden geconsumeerd dan de vrouwen met borstkanker. Bij vrouwen die al als kind regelmatig soja consumeerden, ligt het risico op borstkanker maar liefst 58% lager. Dit geldt zowel bij vrouwen waar borstkanker in de familie voorkomt, als bij vrouwen waar dit niet het geval is.

"Deze studie toont aan dat soja - als een onderdeel van een gezonde voeding - een uitermate belangrijke impact kan hebben op de gezondheid," aldus Kathelijne Bottema, diëtist van het Science and Nutrition Department van Alpro Soja Nederland BV. "Soja is gemakkelijk in de dagelijkse voeding te integreren dankzij de grote diversiteit aan sojaproducten: drinks, desserts, yofu, cuisine, e.a."

Bron: Studie voorgesteld op het congres van Frontiers in Cancer Prevention Research ­ November 12-15, Boston. Korde et al. Childhood soy intake and breast cancer risk in Asian-American women.

(Einde persbericht)


* * *

Noot aan de redactie,