Politie Hollands Midden

Datum: 27 december 2006

Terugblik snelheidsproject Teylingen/ Oegstgeest:

Op aangeven van inwoners van Teylingen en Oegstgeest heeft de politie het afgelopen jaar op diverse wegen op snelheid gecontroleerd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het verbeteren van het verkeersgedrag op deze wegen. In totaal zijn er rond de 1500 bekeuringen uitgeschreven aan automobilisten die de snelheidslimiet overschreden.

Veiligheid verbeteren Politieteam Oegstgeest/ Teylingen heeft dit jaar samen met de inwoners van deze gemeentes het hardrijden teruggedrongen. Aan het begin van dit jaar deed de politie een oproep aan de inwoners om aan te geven of er in de omgeving, ondanks de reguliere controles die de politie houdt, toch nog wegen zijn waarvan zij vinden dat er te hard gereden wordt en waarvan zij van mening zijn dat nu juist daar gecontroleerd zou moeten worden.

De politie heeft tussen april en oktober 2006 op deze door de inwoners aangegeven wegen gecontroleerd. Op de diverse genoemde wegen bleek inderdaad te hard gereden te worden. Tijdens de controles heeft de politie rond de 1500 bekeuringen uitgeschreven aan mensen die zich niet aan de snelheid hielden en daarmee de veiligheid van medeweggebruikers maar ook hun eigen veiligheid in gevaar brachten.

Ruim 100 reacties

In totaal hebben ruim 100 mensen gereageerd op de oproep aan het begin van het jaar. Sommige wegen werden meerdere keren genoemd. Dit betrof zowel 50 als 30 km/u wegen. Op de genoemde wegen is vervolgens door de politie gecontroleerd.

Een apart geval bleek de Warmonderweg te Oegstgeest. De politie heeft op deze weg meer dan 30 keer gecontroleerd. Conclusie van deze controles is dat er op deze weg te hard gereden wordt, maar dat dit niet opgelost kan worden door bekeuringen uit te schrijven. Mogelijk dat de inrichting van de weg aangepast kan worden, denk hierbij aan snelheidsbeperkende maatregelen. De resultaten van deze controles zijn aan de gemeente Oegstgeest doorgegeven.

Ook kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen over de Schoutenlaan in Voorhout. Met name ouders die hun kinderen naar school brengen klaagden dat het moeilijk oversteken is op de van de Schoutenlaan omdat er te hard gereden zou worden. Ook op deze weg is diverse keren gecontroleerd, net als onder meer op de Rhijngeesterstraatweg te Oegstgeest en de Oranje Nassaulaan te Warmond. De politie zet de controles op deze wegen voort.

Waarom de samenwerking tussen inwoners en politie van Teylingen/Oegstgeest? Politieteam Oegstgeest/ Teylingen wil samen met de inwoners van Oegstgeest en Teylingen het hardrijden terugdringen. Het team hoort geregeld van burgers uit haar werkgebied Teylingen en Oegstgeest dat er te hard gereden wordt op bepaalde wegen. Dit was ook een veelgehoorde klacht in de Politie Monitor Bevolking van 2005 waar de tevredenheid van burgers over de politie wordt gemeten. De politie hecht waarde aan het onderzoek en luistert naar de wensen van burgers en speelt daar, zo mogelijk, ook op in.

Niet alleen de politie, maar ook burgers kunnen bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Te hard rijden brengt andere weggebruikers in gevaar, pas uw snelheid aan!
---

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --