Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 28 december 2006

Politie en justitie brengen illegale
vuurwerkhandel gevoelige klap toe
Recordomzet legaal vuurwerk in winkels

Vandaag start de vuurwerkverkoop in Nederland. Tot en met zaterdag 30 december kunnen consumenten bij tuincentra, fietsenwinkels, bouwmarkten en andere winkels terecht voor consumentenvuurwerk. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) voorspelt in 2006 een spectaculaire toename van de omzet in legaal vuurwerk met 25%. De voorspelling is dat minstens 70 miljoen euro legaal consumentenvuurwerk wordt verkocht.

De RND verwacht de laatste dagen van het jaar topdrukte in de vuurwerkwinkels. Winkeliers hebben dit jaar ruim ingekocht, maar uit de toegenomen bestellingen via internet blijkt nu al dat veel van het vuurwerk op 30 december uitverkocht zal zijn. Nog nooit eerder is zoveel consumentenvuurwerk via internet bij winkels besteld. Via websites van de winkels kan het vuurwerk bekeken worden en eenvoudig worden besteld. Het aantal bestellingen bij winkels via internet is dit jaar verdrievoudigd vergeleken met 2005.

Dit jaar is vooral het zwaardere vuurwerk in trek: flowerbeds en cakeboxen worden in grote aantallen besteld. Dit siervuurwerk is nieuw. Het mag dit jaar op grond van nieuwe Europese regels voor het eerst meer kruit bevatten. De detailhandel verwacht extra omzet door de verkoop van aantrekkelijk zwaarder vuurwerk waar Nederlanders tot vorig jaar voor naar België gingen. Het mocht tot vorig jaar 200 gram kruit bevatten. Dit jaar 500 gram. Vooral het siervuurwerk wordt hierdoor een waar spektakel.
Ook de wenspijl blijkt erg gewild. Mensen kunnen hun persoonlijke wens voor 2007 in de pijl steken. Een deel van de opbrengst van dit vuurwerk is bestemd voor de stichting `Doe een Wens'.

Veel winkeliers hebben dit jaar wederom fors moeten investeren om vuurwerk te mogen verkopen. Gemiddeld heeft een winkelier circa 40.000 euro geïnvesteerd in de verantwoorde opslag en verkoop van vuurwerk. In sommige gevallen is dit door extra lokale regels en vergunningen opgelopen tot 80.000 euro.
Het verkrijgen van een vergunning is in veel gemeenten een bijna onmogelijke zaak. Daarom is er dit jaar in een aantal gemeenten, vooral door de halsstarrige houding van het lokale bestuur, helemaal geen vuurwerk te koop.

De RND is door het ministerie van VROM uitgenodigd voor overleg in 2007 om het huidige vuurwerkbesluit te evalueren. Wat de RND betreft mogen ondernemers niet meer worden lastiggevallen door lokale willekeur bij de interpretatie van landelijke vuurwerkregels en aanvullende voorschriften. Doelstelling is dat er in 2007 één landelijk handboek komt voor gemeenten en detailhandel voor de verantwoorde opslag en verkoop van vuurwerk.

Door strenge controle heeft de politie dit jaar een absoluut record aan illegaal vuurwerk onderschept en in beslaggenomen. In 2005 werd in totaal voor 10 miljoen euro aan illegaal vuurwerk in beslaggenomen. Speciale controles hebben ertoe geleid dat het, veelal gevaarlijke, illegale vuurwerk nu veel moeilijker te verkrijgen is.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 12 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van

36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen

van zijn leden.



Ingezonden persbericht